| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Dle regionu : Maminky v Německu

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 920] Názory 921930 z 1907  [Dalších 977 >>]
Katávka-Adík, Jáša, Matýsek 15416
20.4.2009 21:07:52
Ahoj Lucko,tvůj příspěvek mi dostal, připadala jsem si, jako když jsem ho psala já. Jen s tím, že jsme tady teprve 2 měsíce. Můžu se zeptat odkud jste(jako teď v německu)? Mám 2 děti 4roky a 1,5 roku. S tím rozdílem ,že malý do škoky nechodí, zatím máme jen Tagesmutter,aby se naučil trochu německy. Ve školce v Čechách byl mudrc, kterého měli všichni rádi... Druhému malému je to jedno, ten miluje každého. Se mnou je to také docela těžké,já docela rozumím, ale nemluvím, nejsem toho schopna a kromě nákupů a němčiny a tagesmutter nemám vlastně moc příležitostí, hledám nějaké skupiny.Přemýšlím,že bych si dala inzerát jestli by někdo s dětmi neměl chuť se mnou mluvit německy :)
radkark 94575
20.4.2009 14:15:29
Ma kamaradka sice neni Ceska,ale Bulharka a prestehovala se z Niedersachsen
kde se mluvi hochdeutsch do Bayern, do male vesnice, kde i ve skolce mluvi v dialektu.Podle jejiho vypraveni mala potrebovala skoro pul roku nez se z toho soku vzpamatovala.~:-DNejdrive nechtela mluvit, mozna, ze i nerozumela a dokonce odmitala do skolky chodit.Ale casem se to vyrovnalo, ale to potrebuje cas a podporu ucitelek.I male deti musi mit cas se okouknout a vyporadat se s novou situaci.
Jana Z. 4110
20.4.2009 13:33:16
Lucko,

byli jsme na tom pri prijezdu podobne (dva Cesi, ja neumela nemecky, manzel sice jo, ale jinak taky pracuje v Aj) a mala byla ani ne rocni, dalsi dve deti se narodily tady.

Dle meho je zatim jeste brzo na to, aby mluvil vice nez par slov, spise ted "nasava" jazyk.. Urcite bude uz zaklad rozumet, ale nemluvi..

Preci jen - ono to byva narocne pro dospeleho, byt najednou v prostredi, kde nerozumi a deti se s tim vyrovnavaji kazdy po svem..

Pokud planujete zustat dlouho, tak Te muzu uklidnit, ze driv ci pozdeji (nejpozdeji ve skole behem 1.tridy) vytahne nemcinu na uroven mistnich..

Nase zkusenost je takova, ze prvni dite to proste MA tezsi..

Nase nejstarsi dotahla nemcinu na uroven vrstevniku az ve skole a v soucasne dobe uz je opravdu v pohode.. (bude ji 9)
Bylo to dane castecne jeji naturou, perfekcionistka...
Ve skolce mela obdobi, kdy treba mluvila nemecky JEN s detma, jakmile zjistila, ze nasloucha dospely, zmlkla a dospelym obecne odpovidala jen na prime otazky a co nejvice strucne..
A diky sluchu, tekutina v uchu, neslysela 100%, tak nez se na to prislo, taky ji nejaky ten cas utekl..
Chvilku jsme si s ni a 2jazyky opravdu uzili, ale dneska muzu akorat rict, ze je opravdu v pohode (tuk, tuk;-))

Mladsi holka je 6leta, uz mela trosinku proslapnutou cesticku, uz se setkavala s nemeckym prostredim opravdu od narozeni (Spielgruppe, plavani), od starsi holky kdyz si hraly slysela nejaka nemecka slova(hrani je u nich zvyk prejit casto do nemciny, asi zvyk ze skolky)..

Do skolky tedy stejne sla bez aktivni nemciny (umela jen par slov), ale preci jen to nemecky mluvici prostredi nebyl takovy "sok" a ona je navic velmi kontaktni ...
Ted nastupuje v lete do prvni tridy, nemcina v pohode na urovni vrtevniku...

A masirujeme nejmensiho, 2leteho...
Ten zatim odmita mluvit i cesky, vsemu rozumi, i nemcine, ale proste nas ma zatim (az na par slov, michanice cestina/nemcina)takrikajic "na haku" ;-)), no doufam, ze se rozjede brzo:-)

Nevim, jestli jsem Ti pomohla, snad aspon trosku povzbudila:-))

Kdyz tak se ozvi na mail...(pod nickem)..

At se vam tu libi..

J.

Lucie, Vašík 3,5 r., Veronika 11 měs.
  • 
20.4.2009 10:24:44
Zdravím všechny maminky žijící v Německu a chci se zeptat na vaše zkušenosti, pokud je náš příběh alespoň trošku podobný: přistěhovali jsme se v červenci 08 kvůli manželově práci, Vašík začal ve třech letech, tj. od listopadu 08, chodit do školky, my s manželem moc dobře německy nemluvíme, začali jsme se učit teprve před odjezdem (manžel ve firmě mluví anglicky), Vašík samozřejmě nemohl vůbec nic umět, ale s řečí byl vždycky strašně šikovný, první slovo řekl snad už v 8 měsících (balón!), říkala jsem si, snad bude mít nadání na jazyky...je to teď půl roku, co chodí do školky a 9 měsíců, co jsme tady, Vašík ještě pořád takřka vůbec německy nemluví, když nepočítám kratičké věty jako "podívej", "pojď", a možná další, sama se toho moc nedozvím, protože on se se mnou německy nebaví, vždycky se začne tak divně tvářit a má z toho spíš srandu. Je pravda, že ve školce bývá asi jen tak 3,5 h denně a to je každou chvíli nemocný, k tomu různé prázdniny atd. Ale říká se přece, že děti se učí tak rychle! Možná mám přehnanou představu, poraďte, jak to probíhalo/probíhá u vás??? Často mám pocit, že už hodně rozumí... Navíc mám strach, jestli jsme mu tím vším nějak neuškodili, vždycky byl tak veselý a extrovertní, teď mám dojem, že je ve školce zakřiknutý a v defenzivě už jen proto, že neumí řeč, nechci, aby z něj byl outsider. Učitelky ve školce jsou moc hodné (alespoň mám ten dojem), všichni kolem nás tady taky, ale Vašík jakoby nebyl už ten stejný chlapeček....
Lenkala
  • 
9.4.2009 20:42:50
ja bych i kurzy cestiny zavedla, ale nevim, jestli je tady dost cechu s malymi detmi, kteri by meli zajem.
v kazdem pripade se muzes prihlasit na jiny kurs :-)
10.5. na Muttertag budeme predcitat pohadky od 14:00 do 18:00 presny cas jeste nevim. i v cestine, tak se klidne prijdte podivat. kaffee a kuchen bude taky :-)
RW1976 95244
8.4.2009 22:20:00
cauky mrkla jsem na tu vasi stranku pekna. Do Zufenhausenu to nemam tak daleko.Ale skoda ze tam nemate kursy cestiny.To bych se hned s malou prihlasila.~:-D
RW1976 95244
8.4.2009 22:03:10
Cauky ja jsem tady uz 12 let tady u nas Tamm se to vubec neslavi jako mrskacka a koleda a polevani vodou.To tady vubec neznaji. Jen deti tady veri na zajicka ktery rozdava darky a schovava je vetsinou v zahradach nebo podle pocasi vevnitr. a deti tady musi v nedeli hledat darky cokladovy zajicky a malovane nebo coko vajicka.Je to sranda.Jak tomu ti mali veri znam to ze skolky.Tak do 6let tomu veri a pak uz ne. Tak hezke velikonoce vam vsem.~:-D
Lana+Julik05/05+Kristian10/07 22327
8.4.2009 10:25:14
Kdepak vsechny jste? Uzivate jara?
Mam zase dotazek, na ty z vas, ktere jsou tu uz dele, nebo proste vedi..
jake jsou nemecke velikonocni tradice? Chodi deti koledovat? A kdy? Mame v baraku dost deti a nerada bych byla nepripravena.
A kdy se hledaji ta cokoladova vajicka?

Lana+Julik05/05+Kristian10/07 22327
7.4.2009 14:37:49
Moni, diky za reakci...u nas se to zatim "vyresilo"... znamenalo by to jit TED HNED, a to opravdu nechceme...takze pro ted je to vyresene a do budoucnosti...se uvidi.

Lenkala
  • 
6.4.2009 21:39:45
Ahojky. nemuzu jinak, musim tu udelat trochu reklamy :-) pro ty co jsou ze stuttgartu a okoli. v lednu jsme otevreli centrum pro deti, nabizime ruzne kurzy. jestli ma nekdo zajem, tak kouknete na www.dieraupenimmersatt.de
pro kazdou vekovou kategorii je tam neco. momentalne planujem mezinarodni den pohadek - bude se predcitat i v cestine.
[<<Předchozích 920] Názory 921930 z 1907  [Dalších 977 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.