Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| Martina, 07, 10 | 42149 |
|
|
3.3.2009 13:46:13
Ahojky, koukam, ze jste pekne podiskutovaly
My byli od ctvrtka v CR a vcera jsem v Praze obehla urady a mam cesky papiry, tj.rodny list a osvedceni o zpusobilosti k manzelstvi. Urady ze mne vyzdimaly 600 korun ceskych, hezky zacatek, ale jak uz tu nekdo zminil, ono osvedceni je uz cesky, nemecky, anglicky a rusky - to mi udelalo velkou radost - a pani matrikarka mi to dokonce i vyskrtala![]() Sice se se mnou dohadovala o tom, ze apostily potrebuju a jestli umim nemecky - to me docela pobavila, chtela jsem ji rict, ze ne, ze se budeme brat v Nemecku, zijeme tady a dorozumivame se znakovou reci Nakonec mi ale prozradila, ze jsem uz druha, od ktere to slysi ....Dneska jsem to poslala do Frankfurtu na preklad a do tydne pry bude, no a pak vyrazime na radnici a jsem zvedava, co mi na tu "sbirku" reknou tam. S -ova je to zajimavy, chci prijmeni urcite bez, protoze neni ani typicky nemecke a vypada to napsany i vysloveny naprosto priserne. Tak se necham prekvapit, co na me jeste ti urednici vymysli. No a do toho jsme prestehovany a puvodni byt jsme prodali, takze se musime prehlasit, uaaaa, rok ve znameni uradu ![]() |
| Janina&2 | 6551 |
|
3.3.2009 0:23:28
Anni,
v tech jmenech jsou porad jeste rozdily a to jak pred 15i lety, tak loni (a to bude letos urcite stejne). Pred 15i lety cesi neznavali dvoji jmeno, takze z nemeckeho Müller-Novakova chteli udelat bud Müllerova nebo Novakova. Nechala jsem si tehdy divci jmeno a vsade kde jsem potrebovala pas vysvetlovala, ze moje nemecke jmeno je na strane 4, kde bylo povoleni k pobytu. Soucasne je to tak, ze nemci mezi dvema prijmenimi pouzivaji pomlcku, ale cesi ne. V nemecku si muzu k novemu prijmeni pripojit svoje rodne ci prijmeni, ktere uzivam pred snatkem, v cr si muzu pripojit pouze prijmeni uzivane pred snatkem a ne rodne (=kdyz si po rozvodu nechas jmeno manzela, tak uz si pri dalsi svatbe nemuzes dle ceskych zakonu pripojit svoje rodne prijmeni, coz znamena, ze v praxi mas zase v kazde zemi jine jmeno). Olgavo, ja mela apostilu asi do tydne a nikdy tady neposilam na urady nic doporucene - zapatky to taky prijde obycejne. S tim -ova u dcery - vim, ze kamaradka mohla dcerce zvolit bez -ova, kdyz ona i manzel podepsali prohlaseni o volbe jmena bez -ova (zeptej se predem na matrice,kde si budes davat zadost o RL, jestli potrebujes podpis manzela, pokud ano, jestli staci, kdyz to podepise doma, abys nejela neco vyrizovat a oni ho nepotrebovali osobne - coz spise ne, ale jeden nikdy nevi. ja mela na podzim stesti a podepsala jsem nakej formular za manzela pred urednici, pani to nastesti moc neresila, kdyz vedela, ze stejne ten podpis nikdo nikde overovat nebude, tak mi to odkyvala). k narodnosti - je jedno jaka se zvoli, muze to byt i madarska, jen zeny te narodnosti musi pouzivat prijmeni ve stejne forme jako muzi |
| Jana Z. | 4110 |
|
|
2.3.2009 20:45:32
Anni,
sama pises "takhle to znam ja nebo takhle mi to bylo receno" - asi se mnou budes souhlasit, ze to nemusi vzdy znamenat, ze tak to je spravne, nebo presne (ci spravne info od urednika), nebo reseni pro jiny pripad.. (i kdyz chapu, ze ty si toho nemusis byt vedoma).. Za ta leta uz mne prestalo bavit davat dokola odkazy na stranky a zakony(konec koncu kazdy mate google). Cas od casu se ozvu, kdyz se jedna o velmi nepresne info.. Jsem rada, ze jsi si to s VZP vyridila... J. |
| Anni&Annika | 50178 |
|
|
2.3.2009 17:27:04
Jeste mi Jano Z. nedalo, abych se nezeptala, jaka dalsi nepresna infa zde podavam
tve osloveni me osoby mi prislo dost agresivni a tak jsem si to tu procetla....jako ze jsem nekoho spatne poslala do berlina? ...navic co tu pisu je psano...takhle to znam ja nebo takhle mi to bylo receno......![]() |
| Anni&Annika | 50178 |
|
|
2.3.2009 15:27:49
tak jsem to cele zase obvolala....na socialce byl zase nekdo jiny a pani me odkazala na zdr. pojistovnu, ze pry mohou byt zmeny a ze o tomhle tematu nic nevi.....
takze na VZP mi rekli, ze zadna zmena doposud neni a ze se jen s papirem o ukonceni MD a o tom, ze dite neni celodenne ve skolce /muze byt ale obcas na 4 hodiny/, musim podepsat prohlaseni ze je to tak a zaradi me automaticky do teto kategorie....deti do predskolniho veku a platri za me zdravotni....huraaaaa......a ja si tady kvuli tomu uz mesic lamu hlavu, proc je to tak blbe ![]() co se tyce ova na rodnem listu ditete.....v nemeckem ma Anny bez ova, a v cesku taky.....jen na nasem oodacim liste/brali jsem se v nemecku a v cechach museli pres brno taky zanest do spisu/ a na nem je....dohoda o prijmeni....mu a zena bez ova, dite bez i s ova.....coz nevim co to zamena, ale tchyne je tam prelozeni bez ova..... |
| Jana Z. | 4110 |
|
|
2.3.2009 12:48:41
Anni,
bud nesplnujes dane podminky (nevydelecne cinna a o dite OSOBNE a CELODENNE pecovat, tzn. bez skolky ci druziny)... Nebo jsi narazila na urednici, co ti podala spatne info.. ![]() J. |
| Anni&Annika | 50178 |
|
|
2.3.2009 12:35:00
Racku...me tuto otazku, zda se citim byt nemkou pred 3mi lety ani nikdo nepolozil.....i kdyz by mi to mohlo byt jedno, neb se rodice jako sudetsti nemci narodli....lae fakt ne...jen mi dali podepsat papir a tusim ze tam bylo neco v tom smyslu, prave ze je manzel cizinec.
|
| Anni&Annika | 50178 |
|
|
2.3.2009 12:31:47
aha...to mi teda ale vysvetli, proc ted po materske, kdyz chci zustat s ditetem jeste do skolniho veku doma, mi bylo receno, ze si zdravotku musim platit sama....a nebo ze se mam hlasit na urad prace
![]() |
| Jana Z. | 4110 |
|
|
2.3.2009 12:13:34
Anni,
neni to poprve, co tu podavas nepresne (az spatne) info.. (coz mne muze byt ukradene, ale zbytecne tim lidi mates).. Janina ma pravdu: ZKopirovano ze stranek VZP: Stát za vás bude platit pojistné na zdravotní pojištění, pokud budete celodenně osobně a řádně pečovat alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Zde už ale stát nemůže být plátcem pojistného za osobu, která má příjem z výdělečné činnosti, byť splní podmínku celodenní péče. Taková výdělečně činná osoba (ať zaměstnanec, nebo OSVČ) však nemá povinnost dodržet minimální vyměřovací základ, takže pojistné a zálohy na pojistné jsou placeny ze skutečného příjmu. Závěrem tedy přehledně uvádíme u jakých osob, mimo jiné, je stát plátcem pojistného: 1. ženy na mateřské dovolené a rodičovské dovolené, 2. osoby, které jsou příjemcem rodičovského příspěvku, 3. osoby celodenně osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku při splnění zákonem stanovených podmínek. |
| Racek | 15981 |
|
|
2.3.2009 11:36:07
S tim prijmenim se to obcas meni... my se brali pred 10 lety v Nemecku a tehdy jsme podepsali, ze se chceme jmenovat podle nemeckeho prava, ale Cechum to bylo srdecne jedno s tim, ze dokud neprohlasim ze se citim byt Nemkou (a to ja se teda fakt necitim), tak pro ne jsem -ová a nazdar.
Vtipne bylo obzvlast to, ze tohle pravo "citit se Nemkou" dopraval cesky pravni system jen Ceskam, takze v tech ceskych papirech mam -ova nejen ja, ale i matka zenicha = Nemka. Ale ted uz je to myslim zjednodusene, staci rict ze -ová nechci a dokazat (predlozit jeho obcanku ntp.) ze manzel je cizinec. |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1
Labyrintem Malostranských dvorkůPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.