| Hanka 75 | 76332 |
|
|
29.10.2023 13:27:28
Pochopila jsem, že fotovoltaika do baterie je tedy asi lepší varianta (když jste to zvolili u té novější) A čerpadlo umístěné pod záhony, ochlazuje zem ? Má to vliv třeba ně pěstování rostlin, stromy atd. ?
|
| Jojona | 24583 |
|
|
29.10.2023 12:54:57
Staveli jsme novy dum, podlahove topeni. Topime tepelnym cerpadlem s kolektory zeme-voda (zakopano pod zahony, vzduch - voda a jeste jeden zeme - voda pod zaklady domu. TČ je hlavni zdroj tepla hlavne v obodbi jaro a podzim. Pokud klesa teplota v noci pod nulu, tak zatopime v krbu, ktery je taky napojeny na nadrz s vodou. Kdyz nestihaji dva predchozi, tak se zapne plynovy kotel. Mame 2 fotovoltaiky. Novejsi jde do baterek, starsi je propojena se siti distibutora energie. Taky jsme par mesicu pres leto sobestacni. Muz to ridi pres PC, sam to programoval. Jako PLC pouzivame vyrobky AMIT.
Nejdulezitejsi mit dokonale izolace sten i stropu i strechy, skvela kvalitni okna, zadne tepelne mosty (nechat zkontrolvat a vyresit) atd. |
| neznámá | 91073 |
|
29.10.2023 12:26:39
S topením neporadím, topíme uhlím a zatím nám vyhovuje, časem nás samozřejmě green deal donutí ke změně, ale zatím je to pro naše potřeby to nejlepší.
ALe FW určitě pořiď, teď ji budeme mít druhou zimu, celkem náhodou jsme ji pořídili před loňskou energetickou krizí a vyplatí se. Přesná čísla ví manžel, já jeho povídání a panelech to vypouštím z hlavy pryč, stačí mi, že fungují. A manžel je nadšený a nejspíš budeme rozšiřovat. Jsou měsíce, kdy FW pokryje celou naší spotřebu a ještě něco prodáme a to nemáme uplně výhodné umístění panelů, bydlíme dolíku v lese, stromy hodně stíní. |
| Hanka 75 | 76332 |
|
|
29.10.2023 11:52:12
Díky, to mě zajímá, vím, že fotovoltaiku je třeba s něčím zkombinovat. Jak jste spokojeni ? Jak to funguje s fotovoltaikou ? A jak jste spokojeni s čerpadlem vzduch voda ? Našli jste značku, která je málo hlučná ?
|
| TaJ | 81121 |
|
|
29.10.2023 11:50:54
Máme plynový kotel na topení i ohřev vody. Pod kuchyní máme ve sklepě ještě menší elektrický bojler, který ohřívá vodu jen pro kuchyň. A nahoře v patře krbová kamna na dřevo, nahoře s plotýnkou, pro případ, že by byl výpadek elektřiny i plynu. Jsme s tím takhle spokojení, ale rekonstruovali jsme už před mnoha lety, nevím, co bychom zvolili dnes, možná nějaké tepelné čerpadlo...a nebo možná to stejné, co máme teď...
|
| Termix | 105545 |
|
|
29.10.2023 11:28:01
Nevím, co se vyplatí, ale řešili jsme to vloni. Máme kombinaci fotovoltaiky a tepelného čerpadla vzduch voda.
|
| Hanka 75 | 76332 |
|
|
29.10.2023 9:55:44
Jak je v dnešní době vhodné řešit vytápění domu a ohřev vody ? Nelze v našem případě čerpadlo voda voda (není tam nejspíš zdroj vhodné vody), takže do úvahy připadá čerpadlo vzduch voda (bojíme se hlučnosti), země voda (zahrada je cca 1000 a zanedbaná, takže příp. rozkopání zase tolik nevadí nebo příp. vrt) a fotovoltaika, na kterou je teď všude reklama, plynový kotel.. ??
|
| Peppa | 133447 |
|
2.10.2023 12:09:17
Intervalově bych ho nechávala běžet jen kdybychom nebývali doma nebo mi případně nevadilo čekat na teplou vodu. Je fajn, že je zásobník dobře izolovaný, ale bohužel je pro vaši spotřebu asi poddimenzovaný. Já jsem zvyklá mít doma teplou vodu pořád, řídila bych se svým pohodlím, tím spíš, že spotřebu u obou způsobů vlastně nemáš jak ověřit.
|
| Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 | 39806 |
|
|
2.10.2023 9:37:22
mám dojem, že na propočet to je dost složité, protože záleží i na objemu toho kotle... a na pravidelnosti a množství odpouštěné vody - t.j pokud během dne není nikdo doma, určitě stačí dohřívání po těch 2 hodinách, to jedno napuštění vany jednou za čas to nijak neovlivní (prodraží se to tak jako tak
)... hodně záleží i na nádobí - myčka? nebo průběžné odmývání nádobí pod tekoucí vodou? - pokud je někdo během dne doma a jste zvyklí právě na průběžné odmývání, vytírání podlahy, sprcha během dne, pak se asi víc vyplatí nechávat hřát kotel pořád... |
| Monika | 123907 |
|
1.10.2023 22:49:26
Já to spočítat neumím, ale četla jsem, že levnější je ohřívat/udržovat teplotu průběžně.
|
Rybářský denČeské Budějovice
Povídání o bylinkáchChrudim
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.