| Senedra | 14756 |
|
|
17.11.2024 21:32:34
Fed, už si nejsem vůbec jistá, ale nestávaly se nějaké poukazy, které se musely předložit v obchodě a pak šlo koupit kroj?
|
| Federika | 14090 |
|
|
17.11.2024 21:27:11
Vy jste něco obdrželi?
![]() My jsm byly tři holky a když se něco dělo a musely jsme mít kroj, máma chudák lítala a sháněla košile, sukně...Kupovalo se to nebo půjčovalo, jen šátek jsme dostali. |
| Senedra | 14756 |
|
|
17.11.2024 21:27:01
Ropucho, po nás chtěli kroje na 1. máje a když jsme šli k hrobu neznámého vojína ( chodila jsem do školy ve městě, ve kterém sídlilo vysoké velení armády a tyhle šaškárny probíhaly pravidelně několikrát za rok).
|
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
17.11.2024 21:24:36
Huso, postoj ke krojům asi závisel na horlivosti vedení školy.
Nepamatuji, že by kdokoliv v rodině zmiňoval, že někdy k nějaké příležitosti nosil kroj. Ani na žádné fotografii jsem nikoho neviděla v kroji. Já sama jsem jedinkrát v pionýrském kroji stála u pomníku rudoarmějce a protože byla zima a poprchalo, měla jsem přes něj bundu. Víckrát po nás nikdo kroj nechtěl, po pravdě jsem ani moc nechápala, k čemu jsme ty kroje obdrželi. Zapadl v zapomnění, vyrostla jsem z něj, svazácký jsem nikdy ani nedostala. Svazáctví se u nás na gymnáziu ani nepěstovalo, jen jsme snad formálně dostali nějaké průkazy v prvním ročníku. |
| Senedra | 14756 |
|
|
17.11.2024 21:16:07
Zasjaj, technické obory šlo studovat, humanitní, případně přírodovědecké s polepeným kádrovým profilem, ne... Nebo bylo potřeba mít známosti. Občas se někdo na VŠ dostal a ani se nevědělo, jak.
Studovala jsem matematické gymnázium a oblíbená historka našich profesorů byla o tom, jak jeden bývalý student už ve třeťáku jezdit do Prahy na MFF UK kvůli osobním konzultacím, účastnil se mezinárodní matematické a fyzikální olympiády, ale protože jednou dostal na vysvědčení trojku z ruštiny, tak musel dělat přijímačky. Přimlouvali se za něj i profesoři na matfyzu, ale neprošlo to přes jakéhosi politruka. ![]() Jak jsem už psala, naši měli obavy mě pustit na gympl, abych pak měla nějaké pořádné vzdělání, kdyby náhodou nevyšla VŠ. Kamarád se náhodou dostal do jakéhosi studentského parlamentu u nich na SŠ. O víkendu hned po 17. listopadu přijeli studenti z vysokých z Prahy a začali organizovat studenty z VŠ a SŠ ve městě, kde bydlel. Takže oslovili i jeho, i když byl v prváku. V pondělí 20. listopadu jel do školy s trikolorou na bundě a lidí si od něj v autobuse odstupovali. Někdo ještě ani nevěděl, co se v Praze 17. stalo a už vůbec nikdo netušil, jak to dopadne. |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
17.11.2024 21:13:42
Zasjaj, já si myslím, že záleželo na konkrétních lidech, na koho kdo narazil. Někdo mohl mít štěstí na liknavější přístup, někdo smůlu na horlivější přístup.
Jak už jsem tu psala, máme v různých rodinných větvích různou historii, někde děti s nahnutým kádrovým profilem vystudovaly VŠ (ač třeba ne přímo vysněný obor), někde se nedostaly ani na SŠ. Těžko říct, jaké detaily a náhody hrály roli. Obecně bych řekla, že máš pravdu, řadovým studentem a pracovníkem mohl člověk být i bez členství v KSČ, to se vyžadovalo až pro vyšší funkce a privilegované pozice. Ale asi mohly být i případy, kdy po člověku šlapali ze specifických osobních důvodů. |
| Federika | 14090 |
|
|
17.11.2024 21:02:52
O bože
![]() |
| Stará husa | 154854 |
|
17.11.2024 21:01:56
Nojo, v 70. letech se na to ještě hodně dbalo. Moje kamarádka musela dokonce ve svazáckém maturovat.
|
| Federika | 14090 |
|
|
17.11.2024 20:56:23
Huso, to jsme nechodili. Já měla naposled pionýrskej kroj, svazáckej už ne.
|
| Federika | 14090 |
|
|
17.11.2024 20:55:55
Zasjaj, studovala jsem to samé, jen jinou kombinaci. A bylo mi řečeno, že nemám šanci se tam dostat. Já věděla,že jedna holka se tam přede mnou dostala. Až po letech jsem se dozvěděla, že její táta byl dost vysoce postavený komunista
![]() A já se tam dostala,ale až za dva roky. A ten první rok jsem dostala nechutnou nabídku od děkana, asi bych bejvala taky hned studovala. Nicméně, neměla jsem rodiče vysoce postavený funkcionáře,ale aspoň dělnickej původ,i za to byly body ![]() |
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.