| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Drbárny : Nostalgické vzpomínání

(?)
[<<Předchozích 250] Názory 251260 z 6272  [Dalších 6012 >>]
byvala radka 154149
16.11.2024 23:29:40
Rose, nejsme nijak v rozporu, v podstate pisu to same, co Ty, jen se bavim jeste o jinem aspektu
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 39806
16.11.2024 23:27:50
Páni, taková dilemata ale řešíš odjakživa a dodnes... Vždycky je něco za něco... Totalita byla hnusná, ale ve srovnání s dobou předcházející to pořád bylo mnohem lepší a tak to většina těch lidí vnímala ~d~
A jo, někteří lidé byli perzekuováni, ale jiným se žilo mnohem lépe, než si předtím dokázali představit... A nemuseli ani nijak poklonkovat režimu...
Třeba mí prarodiče nikdy nebyli ve straně, babička dělala laborantku, děda u dráhy, měli byt 3+1, auto, jezdili na dovolené, měli velkou zahradu, garáž - babička pocházela ze statku, jako dítě si mohla o životě ve městě nechat zdát, děda byl z extrémně chudé rodiny, pro něj byl zázrak i to, že má několikrát denně pravidelné dobré jídlo ~d~
A takových bylo víc než dost... Nemá cenu se tvářit, že tu národ trpěl a v útrapách se snažil přežít režim ~d~
byvala radka 154149
16.11.2024 23:27:49
To nebyla porevolucni slusnost, to byla slabost. Pod "nejsme jako oni" se bohuzel schovala spousta nevyjasnene a nepojmenovane spiny. Je otazka, zda to bylo tak naivni anebo domluvene
byvala radka 154149
16.11.2024 23:23:04
to heslo jsem nikdy nepochopila
byvala radka 154149
16.11.2024 23:21:59
Mi nemusis vysvetlovat dilemata te doby. To rikali nacisti taky, jen jsme zili, takova byla doba. Jak bychom se zachovali, zit v te dobe, byt v uradu pro rasovou cistotu, s vedomim, ze rozhoduji o zivote a smrti druhych? Spokojili bychom se s tim, ze nam to naridili? Ze to proste musime udelat? Ze takova je doba? Ze postupuji v souladu se zakony? Se svym svedomim se musi kazdy vyrovnat sam, na konci sveho rozhodnuti je vzdy jen ten konkretni clovek. Jedni rikali - musel jsem to udelat kvuli detem, aby mely lepsi zivot, aby mely zamestnani, aby mohly delat svoje vysnene povolani. A druzi rikali - prave kvuli svym detem jsem to nemohl udelat, abych se jim i sobe mohl podivat do oci. Nikoho nehodnotim, nemam to tak, ze clen KSC je zloduch To jsou vnejskove znaky. Dulezite je to, co dal, kam az zajit. A proto zminuji tu slusnost, v mem pojeti synonymum pro lidskost ci nejaky vnitrni zaklad, ktery nelze prekrocit, aby se clovek nezproneveril sam sobe
Federika 14090
16.11.2024 23:12:10
Vybereš si to druhé. A budeš věřit tomu, že "Kdo nebere, okrádá svou vlastní rodinu". A právem, k tomuhle byli lidi nuceni.
A vlastně to žádné hrdinství nebylo, udržet si svou hrdost, za tuhle cenu, pokud měl člověk rodinu.
Stará husa 154854
16.11.2024 23:07:52
Radko, představ si, že vylezeš ze školy a děláš písařku. Jsi šikovná, práce tě baví, jsi rychlejší a lepší než ostatní písařky. Pak za tebou přijdou z vedení podniku, že si tě vybrali na vedoucí kanceláře a tady máš přihlášku do KSČ. Dilema: nevstoupím do KSČ, budu celý život dělat obyčejnou písařku za pár šupů až do důchodu. Vstoupím do KSČ a jednak mě čeká kariéra, slíbili mi, že budu moct vystudovat VŠ, budu se podílet na vedení podniku, tom budu moct ovlivnit dobré věci, moje děti se dostanou na střední a možná i vysokou. Ti rovní, poctiví vstoupit odmítnou a celý život stráví na chvostu společnosti, jejich děti nebudou moct studovat, neschválí jim půjčku z fksp na stavbu domku, nedoporučí je na zájezd do Jugoslávie, budou na nich stále hledat nějaké hnidy. Ti méně rovní vstoupí do KSČ, stanou se vedoucími, vystupují VŠ, tím poskočí na žebříčku výše, jsou známí, obdivování, jejich chytré děti studuji na SŠ a VŠ, které si vybraly, KSČ té doporučí jako vhodného pro přidělení pozemku do osobního užívání, kde si můžeš postavit rodinný dům, doporučí té jako vhodného kandidáta na devizový příslib atd, atd. Nic nekradeš, poctivě pracuješ, jsi chytrá a vzdělaná. Který život si vybereš? Ne z dnešního pohledu, ale z pohledu tehdejší doby, kdy jsme byli se sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak.
Ropucha + 2 120300
16.11.2024 23:04:17
Huso, zajímat se o politiku dneska, jako aktivní občan, ve smyslu orientovat se, chodit k volbám, zapojovat se... to opravdu každý dělat nemusí a nikdo a nic ho k tomu nenutí, právě proto, že jsme svobodní občané.
Náš každodenní život politika samozřejmě ovlivňuje i dneska, ale lze stát stranou.
Za minulého režimu nikdo zcela stát stranou nemohl, o to se snažily protistátní "živly" a příliš jim to neprocházelo.
byvala radka 154149
16.11.2024 23:00:57
To jsi me ale spatne pochopila. Slusnost neznamena hrdinstvi pro hrdinstvi, nevidim svet cernobile. Uz jsem se to snazila vysvetlit Pulce. A znamena to proste, lidske reakce. Nezneuzivat, nevyuzivat, snazit se zit tak, abych se sam pred sebou nemusel stydet
Čumča. 160024
16.11.2024 22:58:16
"že existovali lidi, které politika nezajímala. Znala jsem jich hodně takových. I dnes je plno lidí, kteréž politika nezajímá a to je internet."

houbelec, dneska se povrchně o politiku zajímá skoro každý, každý má názor na všechno, na EU, na green deal - stačí, aby si našli personu, která jim jednoduše poradí, co si mají myslet o každé důležitém tématu
[<<Předchozích 250] Názory 251260 z 6272  [Dalších 6012 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.