| Yuki 00,03,07 | 49504 |
|
|
17.8.2024 19:45:48
u nás je nejvíc učitelkovatá moje maminka, nikdy neučila, ale chtěla, nesměla za komunistů, já jsem původně učit nechtěla a pak rozhodně ne na základní škole 😁 kluci si nestěžují 🙂
|
| Půlka psa | 24064 |
|
|
17.8.2024 19:44:06
"Každá práce tě formuje."
To jednak. A jednak učit na základku jdou lidi, co jsou zformovaní už předem. Na učitelství se dá nejspíš člověk, co je konformní se školstvím. Obecně to platí v každé práci, ale málokdo předem detailně ví, jaké to bude, až bude dělat obsluhu hnědouhelné elektrárny. Zato učitelství si dokáže nějak představit skoro každý. Však to sledoval 5 dní v týdnu celé dětství. Celkem logicky pak mají učitelky společné vlastnosti už při vstupu do profese (bývalé spořádané a bezproblémové holčičky). Plus je pak formuje ta práce s dětmi. |
| Stará husa | 154854 |
|
17.8.2024 19:43:29
Už za mého dětství se o učitelkách tradovalo, že je s nimi těžký život, protože mají sklony "učit" všechny okolo včetně manžela. Sama učitelka nejsem, ani z mé rodiny nikdo, ale mám dvě kamarádky učitelky. Že by nějak nadprůměrně poučovaly, to ne, ale jsou hodně organizačně zdatné a mají sklon všecko řídit. Mně osobně to nevadí, já mám zase sklon se podřizovat. Jedná je teda rozvedená, druhá má v manželství hlavní slovo, je to takový ten tahoun, ale jejímu manželovi to evidentně vůbec nevadí, je tak spokojený.
|
| Yuki 00,03,07 | 49504 |
|
|
17.8.2024 19:41:56
to jsou učitelky na prvním stupni, vzorný holky, který uměly malovat, recitovat, zpívat, byly hodný, vzorný, nic nezapomínaly, to je specifický druh 😁
|
| Ráchel, 3 děti | 76748 |
|
|
17.8.2024 19:38:49
tak za mne do učitelské profese jdou často (samozřejmě nejen!) takový ty holky šprtky, co musí mít přesně narýsované okraje apod. S takovýma to musí asi být dost náročný to soužití
|
| Okolík | 129526 |
|
|
17.8.2024 19:38:39
Myslíš tím, že všechny učitelky mají stejnou povahu? To asi ne😉
|
| Okolík | 129526 |
|
|
17.8.2024 19:37:24
Katko, tohle ale nemají jen učitelky.
![]() Rodiče mojí kamarádky přesně toto dělali ji i vnoučatům. U nich bylo asi důvodem, že oni byli bez vzdělání, měli fyzicky náročnou delnickou práci a potomstvu přáli "lepší život". |
| Martina, 2 kluci | 15942 |
|
|
17.8.2024 19:37:00
Asi vydávali víc a víc pokynů
![]() |
| Dari79 | 114243 |
|
17.8.2024 19:30:18
Myslím, že je to jednoznačný. Každá práce tě formuje.
Když 8 hodin denně učíš, nejde to nepřenést do své povahy, resp. abys šla dělat učitelku a vydržela to, musíš mít jistou povahu, a tak se povaha (vrozené či naučené sklony) násobí profesí... + když je to žena a přičteš k tomu takové to mámovství, tak to může být fakt dosti výživné... Ale to je i jinde. Já bohužel, ač neučitelka, taky furt někomu něco vysvětluju, jsem tím prorostlá. Spíš mám ale pocit, že je to takové "mámovství", které já přenáším i vůči zaměstnancům a klientům... Fakt 100x vidím, že se zaměstnancem mluvím, jak s vlastním dítětem a tak. A i klienty je nutné někdy pochválit a ocenit, někdy povzbudit, když už nemají sílu, někdy dodat odvahu, někdy trochu být přísný, někdy vynadat... Taky říkám, že jsem taková jejich máma - mohou (musí) se mi svěřit a já musím odhadnout, jak na ně... Jenže mě to spíš štve, než že by to úplně kopírovalo moji povahu, jak já se cítím šťastná mezi "sobě rovnými", když chvilku nemusím nikoho nic učit, nikomu nic vysvětlovat, nikomu nic radit.... Osobně vlastně nikde nikoho, kdo je učitelka neznám... resp. znám je ze školy, ale pak je neznám osobně. Tak nevím, jak moc si to svoje postižení profesí do života přenáší. Akorát tchýně učila, ale tu znám už jen jako v důchodu, za aktivní profese jsem ji neznala. Ale vidím jiné lidi, z jiných profesí, co si z práce do osobního života odnáší, včetně sebe samozřejmě, tak asi učitelky výjimkou nebudou. |
| Senedra | 14756 |
|
|
17.8.2024 19:30:08
Katko, to je fakt už diagnoza...
![]() Vzpomínám na jednu naši přednášející na VŠ ( měla nás čtyři roky, jeden kruh, takže jsme ji časem poznali hodně dobře), která na jedné z prvních přednášek řekla památnou větu :" Hlavně se snažte nebýt ÚČI." |
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.