| Muumi | 41406 |
|
5.4.2024 10:37:54
No jo, doprčic:) Tak minulého, no:)
|
| babi_ | 48341 |
|
|
5.4.2024 9:55:49
Minulého století
- docela jsi mě potěšila, protože já taky stále "žiju" ve dvacátém ![]() |
| Muumi | 41406 |
|
5.4.2024 9:44:22
Docela přesný jídelníček začátku tohoto století myslím poskytuje Kája Mařík. Tedy - mlíko, chleba, brambory, polévky, hodně tam jsou myslím sladká jídla (jahelnik, lívance). Maso bylo "pro pány".
|
| Stáňa * | 7932 |
|
|
5.4.2024 9:27:30
Nedávno jsem poslouchala, že záznamy v kronikach o jidle a recepty v kucharkach se týkaly mestanskeho a šlechtického stavu, protože obyčejní lidé žádné kuchařky na jejich chudé jídlo nepotřebovali.
|
| susu. | 129001 |
|
5.4.2024 8:39:59
no, asi ne, ale snažím se o získání přesných informací.
![]() |
| susu. | 129001 |
|
5.4.2024 8:38:41
No, v Austrálii je sklízí v jiné půlce roku. Teda, tak jsem četla....
|
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
4.4.2024 17:53:55
"Druhé jídlo v podvečer se vařilo a obvykle obsahovalo tři až šest chodů. Nejčastější chody byly:polévka, vařené hovězí maso, kaše, pečeně, zvěřina, ryby, pernatá zvěř a různé druhy nákypů..."
Hm, kolik lidí a z jakých společenských vrstev asi tak mělo čas a zdroje toto pravidelně vařit a konzumovat ![]() To jsou, řekla bych, záznamy z kronik, popisující dvorské zvyklosti ![]() |
| Žžena | 83005 |
|
4.4.2024 16:10:34
susu,
hele jen mimo soutěž, myslíš, že jablka z toho dovozu se předtím, než je dovezou k nám, neskladují? SKLADUJÍ. A úplně stejně, jako ta česká. V chladnu s řízenou atmosférou (ano, to stojí peníze). Jablka se všude sklízejí jen jednou ročně na podzim a vše, co si koupíš po většinu roku, bylo dlouho skladováno. Ať už u nás, nebo v zemi původu. |
| Muumi | 41406 |
|
4.4.2024 16:07:30
Pod vlivem této diskuze se jdu zvážit. Po obědě a v džínách. Kdybych se už neozvala, tak to se mnou šlehlo.
|
| babi_ | 48341 |
|
|
4.4.2024 15:58:49
Susu druhý den je to horší a třetí den stejné jako první den, takže jsi po luštěninách nepřibrala.
|
Den českých řemeselLitoměřice
Rybářský denČeské Budějovice
Povídání o bylinkáchChrudim
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.