300g hladké mouky
1/2prdopeče
1 lžíce kakaa
100g moučk. Cukru
50g másla nebo rostlin. Tuku (Her apod.)
1 vejce
asi 4 lžce mléka
tuk na vymazání plechů (nebo jen pečicí papír)
čokoládová poleva na ozdobení
asi ¾ balíčku piškotů
3 lžíce rumu (raději víceJ)
silná černá káva
Náplň:
1/2l mléka
1 balíček vanilkového cukru
6 lžic polohrubé mouky
200g másla nebo rostlin. Tuku
1 lžíce rumu
150g moučk. Cukru
Prosijeme mouku s prdopečem, přidáme cukr, kakao. Tuk, vejce a mléko a dobře vypracujeme (můžeme přidat trochu mléka). Odložíme je alespoň na hodinu do chladu. Odpočinuté rozdělíme na 2 části, které vyválíme na velikost plechu (opravdu dost tenké!) a propícháme vidličkou – opak upečeme dorůžova. Upečené dáme na rovnou plochu a na 1 rozetřeme ½ krému. Na něj poklademe piškoty namáčené v silné černé kávě a pokapeme je rumem. To přikryjeme druhou ½ krému (jde to hůř, piškoty „kloužou“) a nahoru položíme druhou upečenou placku. (Já ji znovu ještě pokapu rumemJ) Polijeme čokoládovou polevou a dáme do chladu odležet – minimálně do druhého dne, nejlepší jsou řezy obdenJ.
Krém:
V mléce rozmícháme vanilk. Cukr, mouku a za stálého míchání krátce povaříme. Hustější kaši pak necháme vychladnout. Změklý tuk utřeme a cukrem, po kapkách zašleháme rum a po lžících připravenou vychladlou kaši. Hladký krém získáme našleháním v elektrickém šlehači.
Vypadá to složitě , ale je to obrovská MŇAMKA!!! |