Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Větrníky...

Autor: Libča+holčinky , 12.4.2008


Suroviny:



1/8 litru vody, 30 g másla, na špičku nože soli, 100 g hrubé mouky, 2-3 vejce, tuk a mouka na plech


NÁPLŇ: 400 g čerstvých jahod, 1 lžíce cukru, 1 dl smetany na šlehání


 


Postup:  


Do silnostěnného hrnku dáme vařit vodu se sélí a máslem. Do vařící vody nasypeme mouku, zmírníme příkon tepla a kaši mícháme důkladně tak dlouho, až se užvoří tuhé těsto, které se přestane lepit na stěny nádoby a na dně se tvoří bílý povlak. Těsto necháme vychladnout a pak do něj jedno po druhém důkladně vmícháme vejce. Hmota musí být hladká, lesklá a vláčná, bez žmolků, aby se dobře stříkala. Dáme ji do sáčku s hvězdičkovou trubičkou a na plech potřený tukem a poprášený moukou nastříkáme 8 stejně velkých bochánků (hvězdiček). Abychom udrželi tvar a velikost, můžeme si naznačit skleničku nebo kulatou formičkou na plechu kroužky. Větrníky vložíme do dobře vyhřáté trouby a asi 18-20 minut pečeme. Prvních 10 minut troubu neotvíráme, aby nemohla unikat pára a větrníky pěkně "naskočily". Upečené necháme prochladnout a ostrým nožem je napříč prořízneme. Plníme je šlehačkou a jahodami.


O b m ě n a: místo jahod můžeme použít vanilkový pudink, který po uvaření a vychladnutí promícháme s částí ušlehané smetany, aby byl kyprý.


 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 156 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.