|
|
|
Ovocný koláč s krémem |
|
| Autor: deníkMělníka , 12.4.2008 | |
| Suroviny: 150g hladké mouky 75g strouhaného kokosu 30g pískového cukru 1 žloutek 100g másla 60g pískového cukru 20g kukuřičné moučky (maizeny) 1 lžíce práškové želatiny 2 vejce a 1 žloutek 350ml mléka 150ml šlehačky 450g drobného ovoce (maliny, ostružiny,borůvky,rybíz) Postup: Ve středně velké míse promícháme mouku, kokos, máslo, cukr a žloutek. Špičkami prstů důkladně zpracujeme, až se vše dobře promísí. Těsto přitlačit ke dnu formy. Hustě ho propíchat vidličkou, aby se během pečení nevyboulilo nebo nesrazilo. Troubu předehřát na 180°C. Podklad koláče pokrýt fólií na pečení (příp. alobalem), na ni navršíme suché nebo pečené fazole, pečeme 10 minut. Odstraníme fólii i fazole a těsto znovu propícháme. Pečeme dalších 10-15 minut, až je těsto zlaté. (Jestliže se těsto vyboulilo, přitlačíme ho obrácenou lžící zpět do formy). Hotový podklad necháme vystydnout na drátěném roštu. V hlubší pánvičce smícháme cukr, kukuřičnou moučku a želatinu. V misce rozšleháme metlou vajíčka, žloutek a mléko; přimícháme do želatinové směsi. Necháme stát 5 minut, aby želatina trochu změkla. Zahříváme na mírném plameni za stálého míchání asi 20 minut, až směs začne houstnout a obaluje vařečku. Potom pánev sundáme z plamene. Krém vlijeme do větší mísy, necháme vychladnout, přikryjeme a na hodinu uložíme do chladničky, dokud směs nezrosolovatí. V malé misce šleháme smetanu, až se začnou tvořit pevné špičky. Pomocí metly nebo gumové stěrky zahrneme smetanu do krému. Podklad koláče opatrně vyndáme z formy; dáme na tác. Lžící přendáme do podkladu krém. Na povrch navršíme ovoce. Uložíme do chladničky na 1 hodinu, až krém zcela ztuhne |
|
Zobrazeno doposud 201 x.
|
|