26dkg moučkového cukru
4 vejce
¾ dcl vlaž. Vody
¾ dcl oleje
26 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
Cukr a žloutky třeme do pěny, postupně přidáváme vodu a olej.
Potom přidáme mouku, pečivový prášek a sníh ze 4 bílků.
Těsto rozdělíme na dva díly a polovinu obarvíme kakaem. Pečeme ve formě na srnčí hřbet nebo biskupský chlebíček. Upečené a vychladlé nakrájíme na stejně silné plátky a střídavě skládáme k sobě tmavé a světlé plátky a slepujeme je krémem. Navrch polijeme čokoládou a posypeme oříšky nebo rozetřeme krém (kombinace obojího se nevylučuje).
Hotový dort krájíme šikmo jako veku na chlebíčky, aby vynikla mozaika.
Krém: ¼ l mléka, ½ pudinkového prášku (podle požadavku na krém, vanilkový, čokoládový - k čokoládovému přidat trochu kakaa), 25 dkg másla, 15dkg cukru
Ze ¼ l mléka uvaříme pudink a dáme vychladnout. Máslo a cukr třeme, do utřeného postupně vmícháváme uvařený pudink. (Všechny části musí mít stejnou teplotu)
Můžeme přidat kakao nebo použít kakaový pudink. |