Vánoční – velikonoční – či celoroční perníčky
650g hladké mouky
250g moučkového cukru
100g medu
50g másla
30g sádla
3 rovné lžičky sody
4 celá vejce
¾sáčku perníkového koření
rozpustíme med a tuk společně. Na vál si dáme mouku, cukr a uděláme dolík ( veliký!!!) a do něj vše ostatní – pozor vejce a vše se vám bude snažit utéct z mouky! Vypracujete těsto – bude dost tuhé.Dáme ho do mikrotenového sáčku a minimálně jeden den uležíme. Na vánoční, či velikonoční je ale lepší klidně i týden. Formičkou pak vykrajujeme tvary – zdatnější mohou i ostrým nožem a pečeme na plechu 10min na 200st. C
Poleva – pro děti dělám kupovanou bílou čokoládovou a jinak klasika – 1 bílek a 150g cukru+pár kapek citronu – vyšlehat a zdobíme vesele také!!!
Jsou skvělé, nemusí se nechávat uležet aby změkly a u nás je musím schovávat, jinak mi je SEŽEROU!!!!
Ahoj |