Závin z listového těsta na slano
Velmi jednoduché a výborné.
Balíček listového těsta většinou rozválím na dva pláty a ty pak plním různými slanými náplněmi (fantazii se meze nekladou). Poté závin zabalím vršek se potře rozšlehaným vajíčkem, posype se kmínem a sladkou paprikou a dá se to péct, dokuď těsto není na vrchu růžové (tak na 150°C).
Náplně:
1) tvrdý sýr, šunka, na plátky nakrájené žampiony (ta byla na srazíku u Anny)
2) tvrdý salám (typ poličan), nastrouhaná niva (je to trochu slanější)
3) tvrdý sýr, špenát.
Sýrové rolády
to už je trochu složitější na přípravu a chce to trošku zručnosti.
Na jednu roládu tak 20 dkg tvrdého sýra (nejlepší je 30% červená cihla). Sýr se dá do mikrotenového sáčku a celé se to ponoří do kastrůlku s horkou vodou (ne vařící)-a je lepší když je kastrůlek stále na plotýnce. Když je sýr kompletně změklý (kontroluju to tak že do toho píchnu), vyndá se z vody a sáčku a vyválí se plát (nejlépe přímo na čisté kuchyňské desce) – pozor plát nesmí být moc tenký, jinak se to trhá, okamžitě se to musí naplnit pomazánkou dle vlastní fantazie a chuti a rychle se zavine a dá se to do chladna.
Náplně většinou vytvářím z pomazánkového másla jako základ:
1) přidám sterilovanou nadrobno nakrájenou kapii, trochu česneku, a kukuřici (sterilovanou)
2) dále se to může obměnit vajíčky
3) dobrá je i niva s ořechy |