Rajčatová polévka
Pozor, neplést s rajskou polívkou, tenhle kuchařský zázrak neviděl ani bobkový list ani nové koření a jiné špécie jimiž se ochucuje typický produkt školních jídelen.
1 kg rajčat, raději více zralých
1 šlehačka (nebo zakysaná smetana)
máslo, hladká mouka, sůl, vajíčko, polohrubá mouka
Na másle rozdusíme pokrájená rajčata, zalijeme vodou, rozvaříme. Rozmícháme smetanu se lžící hladké mouky a solí a vmícháme do polévky. Svaříme, rozmixujeme, přepasírujeme přes síto. Zavaříme noky, umíchané z 1 vajíčka a polohrubé mouky. Noky se nejlépe zavařují přes cedník na halušky (nad polívkou do cedníku vyklopit těstíčko a míchat vařečkou, dokud těsto otvory cedníku neproleze do polévky). Polévka je jemná, krémová, každý se ptá, co je v tom za koření, přitom jde skutečně jenom o rajčata a sůl. Mám ověřenou variantu se zakysanou smetanou, šlehačku jsem nezkoušela.