| Zdroj: Apetit 
 700g růžičkové kapusty, očištěné100g anglické slaniny
 2 lžíce mandlových lupínků
 1 lžíce másla
 1 lžíce slunečnicového oleje
 300 ml smetany ke šlehání
 půl lžičky citronové šťávy
 4 lžíce strouhanky
 3 lžíce nastrouhaného parmazánu
 sůl a pepř
 
 1. Předehřejte troubu na 200C, horkovzdušnou na 180C. Kapustičky, překrájené na poloviny, vsypte do velkého hrnce s vařící osolenou vodu a krátce (zhruba 4 minuty) je povařte. Důkladně sceďte. 
 2. Ve velkém kastrolu rozpusťte máslo, přidejte olej, slaninu a mandle a zlehka spolu opečte. Vsypte kapustičky a za stálého míchání je dvě až tři minuty opékejte. Přilijte smetanu, přiveďte obsah kastrolu k varu a nechte dvě až čtyři minuty probublávat. Osolte a opepřete, stáhněte z ohně, zakápněte citronovou šťávou a přesuňte do pekáče. 
 3. Smíchejte sýr se strouhankou, směsí posypte pokrm a zapékejte asi dvacet minut, až povrch získá svůdně zlatavou barvu. 
 Bulíkovy postřehy: Když se koupí kilovka kapustiček, tak po očištění je z toho tak zhruba těch 700g. Místo anglické se dá použít i šunka, klidně i z konzervy. Rozhodně nevynechávejte mandlové lupínky, bez nich to není ono. Smetany ke šlehání stačí čtvrtlitrový pytlík, je zbytečné kupovat dva, aby bylo přesně 300ml. Parmazán jsem u nás na maloměstě ještě nesehnala, takže eidam to jistí, ale určitě by to bylo ještě lepší! Výborný fígl je to promíchání sýru se strouhankou, vznikne velmi chutná krustička. |