| Nejlepší koblihy (Apetit 2/2007) 
 na 20 koblih, 
 příprava 20minut  
 kynutí 1 1/4 hodiny  
 smažení 20-25 minut 
 500g mouky hladn nebopolohrubá 
 40g krupicového cukru 
 40g másla 
 4 žloutky 
 30g droždí 
 3lžíce rumu 
 250ml vlažnéhomléka 
 asi 200g zavařeniny na plnění 
 v misce rozetřeme droždí s lžící cukru a mouky, přiáme 4lžíce mléka anecháme vzejít.  
 V míse utřeme máslo se zbytkem cukru, postupně zatíráme žlouky, pak vlijeme vzešlé droždí, šoetku soli, citronové kury  mouku a smlékem vyracujeme vláčn a hladké těsto. přikryjeme a necháme 3/4hodiny kynout.  
 Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto rozválíme na centimetr tlustou placku sklenkou naznačte kolečka, těsně vedle sebe. na polovinu koleček nakladte zavařeninu(nedávejte moc, koblihy by sly ke dnu), zbylá klečka dokrojte položte na zavařeninu okraje pečlivě přitlačte a ještě jednou vykrojte skleničkou okraje budou hladké a hezky spojené. pak koblihy popraště moukou a nechte ještě na utěrce ještě 1/4hodiny kynout. Tuk(250ml oleje) rozehřejte v menším hlubším kastrolku vhodte drobeček, pokud bude prskat je toakorát a koblihy smažte do zaltova (asi  5 minut)a vyjímejte drátěnou naběračkou nechte na vrstvě ubrousku okapat přebytečný tuk. podávejte pocukrované. |