| Ingredience na těsto:400 g hl. mouky 00 extra
 75 g Hery
 2 celá vejce
 140 g moučkového cukru
 2 lžíce medu
 1 lžička jedlé sody
 Ingredience koření: 1 lžička ml. anýzu, 1/2 lžičky skořice; 7 hřebíčků a špatka badyánu = umlet.
 (já používám kupované koření Medový perník nebo prostě perníkové koření a je to taky výborné a dá to míň práce!)
 Těsto vyválet na sílu obyčejné tužky (může se míň - zkrátka jak vám vyhovuje) a vykrojené tvary potřít vejcem.
 * plech vykládáme pečícím papírem
 * péct asi 7 minut na 200°C
 Perníčky jsou hned po upečení měkké-nechat vychladnout a skladovat v uzavřeném sáčku v chladnu.
 Poleva na zdobení perníčků: Na 2 bílky 15 dkg prosítého moučkového cukru a pár kapek citrónové šťávy. Míchat vidličkou 15-20 minut, v mezičase zdobení přikrývat mokrou utěrkou aby poleva nevysychala. Množství cukru může být vyšší - záleží na velikosti vajíček.
 Správně udělaná poleva by se neměla při zdobení roztékat. Vesměs dávám cukru víc, aby rychleji poleva zasychala. Zdobím sáčkem s ustřiženým rožkem.
 Všeobecně pro perníčky platí, - pokud je chcete mít ještě víc vláčné, tak se do sáčku k nim přidá půlka jablíčka, tak aby se dužinou bez slupky nedotýkala perníčků a sáček se dobře uzavře(uložit sáček s perníky a jablíčkem do chladna). Jablíčko se musí občas vyměnit, aby nezplesnivělo. Perníčky natáhnou vlhkost z jablíčka ;-)
 Poznámka: Pokud používáte kupované koření držte se doporučeného dávkování na daném obalu.
 ! Nedělala jsem nikdy to koření, které je určené na mletí, tak netuším kolik ho je a jestli do těsta přijde úplně všechno. V receptu dle kterého jsem 4 roky pekla perníčky se dával jen zlomek toho, co se vyrobilo, tak to možná bude i s tímto doma vyráběným kořením.
 |