| Dobrá svačinka – večeře
 1,5 – 2 dcl mléka (já dávám odstříkané) 
 rýže nebo vaječné nudle 
 ovoce (výborné jsou zejména švestky, blumy, jahody, jablka, maliny, borůvky) 
 kousíček tvarohu 
 trochu cukru nebo Glukopuru 
 trochu olivového oleje 
   
 Do mléka dám cukr a olej a uvařím v tom rýži nebo vaječné nudle (rýže trvá podstatně déle, nudle jsou hned), těsně před dovařením přidám kousíček tvarohu a vybrané ovoce. Nemusí ho být moc (stačí třeba 2 švestky). Vařím ještě asi 2-3 min. Pak odstavím, nechám trochu zchladnout a rozmixuji. 
   
 Koprová
 kousek kuřecího masa (nejraději dávám řízek ze stehna) 
 bílý jogurt (Choceňský) 
 kopr sušený nebo čerstvý 
 cuketa (nebo okurka) 
 olivový olej 
   
 Maso podusím s cuketou a přidám olej, do vydušené šťávy případně přidám trochu vody a vmíchám jogurt. Ochutím koprem (nešetřím). Pokud dávám místo cukety okurku, tak tu přidávám až těsně před dovařením a jen jí lehce prohřeju.  
 Buď už všechno dusím nasekané na malé kousky nebo po uvaření ještě rozmixuju. K tomu těstoviny, brambory nebo i kousek rohlíčku. 
 (Pro nás dosolím a dochutím česnekem případně přidám trochu smetany.) 
   
   
 Mrkev s kapustou
 kousek kuřecího masa 
 2-3 mrkve 
 cibule 
 kus kapusty 
 kousek másla 
 trochu cukru 
   
 Nasekanou kapustu dusím s masem a oškrábanou mrkví a cibulí. Když je mrkev hotová, rozstrouhám jí do jídla, přidám kousek másla a dochutím cukrem. 
 (Pro nás přidám kostku zeleninového vývaru a zahustím cibulovou jíškou.) K tomu pečivo nebo těstoviny nebo brambory. 
   
 Kuře s broskví
 kousek kuřecího masa 
 půlka broskve nebo nektarinky 
 uvařená rýže 
 olivový olej 
   
 Maso dám podusit do trochy vody, když je hotové, přidám oloupanou půlku broskve, ještě chvilku dusím. Odstavím a přidám olivový olej. Hodím do mixéru a přidám zvlášť uvařenou rýži. Na tohle jsem malého dostala, i když měl období, že maso a zeleninku absolutně odmítal. 
   
 Ála boloňská omáčka
 kuřecí maso 
 rajčata 
 olivový olej 
 trochu česneku 
 bazalka (jiná variace je s majoránkou) 
   
 Do kastrůlku kuřecí maso a celá rajčata. Chvilku podusit a až to jde sloupnout z nich slupku a posekat. Podusit doměkka. Na závěr přidat olivový olej a dochutit bazalkou (nejraději čerstvou) nebo majoránkou. K tomu těstoviny. 
   
 Svíčková
 kuřecí maso 
 mrkev, celer, petržel 
 olivový olej 
 cukr 
 Choceňský jogurt 
   
 Kuřecí maso vaříme se zeleninou doměkka. Maso vyjmeme, zeleninu rozmixujeme a propasírujeme. Propasírovaný základ rozmícháme s jogurtem, osladíme, přidáme olivový olej. Já k tomu dávám doma dělaný knedlík, který nesolím.  
 Pro dospělé do základu přidáme ještě trochu smetany, dosolíme, nebo přidáme kostku hovězího vývaru a zahustíme moukou s vodou. A je z toho omáčka jedna báseň. 
   |