| Polévka z řepy 
 menší červená řepa 
 kousek hlávkového zelí 
 pár brambor 
 kysaná smetana (nebo jogurt) 
   
 Červenou řepu oloupeme a uvaříme do měkka. Zhruba polovinu řepy pokrájíma nadrobno a uchováme do polévky z druhé poloviny můžeme udělat salát. Do vody ve které jsme vařili řepu dáme povařit zelí a brambory. Přidáme trochu olivového oleje a na závěr i uvařenou řepu. Podáváme s kopečkem jogurtu na talíři. 
 Pro dospělé: Přidáme kostku zeleninového nebo hovězího bujónu, event. dosolíme. Jogurt nahradíme kyselou smetanou. Výborné s čerstvým chlebem. 
   
 Polévka ze zelí 
 půl hlávky menšího zelí 
 několik brambor 
 smetana 
 vejce (nebo jenom žloutek) 
 kmín 
 Do vody dáme vařit nakrájené zelí a kmín a vaříme opravdu úplně do měkka, pak přidáme brambory na kostičky. (Varianta: Pokud máme můžeme přidat i houby.) Nakonec vlijeme smetanu, ve které jsme rozkvrdlali trochu hladké mouky a rozšlehané vejce.  
 Pro dospělé: Přidáme kostku hovězího vývaru, event. polévku ještě vylepšíme osmaženou klobásou. |