| 
 
 | 
	|  |  | 
| Lasaně |  |  |  | Autor: Irenn, Natan04, Miriam08 , 20.3.2005 |  |  |  |  | Lasaně 
 Lasaně se žampiony
 2 stroužky česneku
 6 rajčat (jednodušší je použít 400g rajčat v konzervě)
 2 lžíce oliv. oleje
 2 lžíce celozrnné mouky
 2 lžíce rajčatového protlaku
 sůl, pepř
 200 g žampionů
 2 cukety
 tymián, bazalka nebo dobromysl
 12 lasaňových plátků (nepředvařených)
 125 g strouhané goudy
 
 Česnek posekáme, rajčata rozmixujeme (ty z konzervy jenom rozmačkám). Na 1 lžíci oleje opečeme česnek, poprášíme 1 lžící mouky a osmahneme. Vmícháme protlak a rajčata, osolíme a opepříme.
 Cibuli nadrobno nakrájíme, zesklovatíme na 1 lžíci oleje, žampiony nakrájíme na plátky, cukety nastrouháme, přidáme k cibuli a opékáme asi 5 min. Omáčku zahustíme 1 lžící mouky, osolíme, opepříme a ochutíme bylinkami.
 Troubu předehřejeme na 180 stupňů, do formy vrstvíme lasaňové plátky, zeleninu a omáčku, posypeme sýrem a pečeme 30 – 40 minut.
 
 Špenátové lasaně se sýrovou omáčkou
 1 kg zmrazeného špenátu
 1 cibule
 2 stroužky česneku
 1 lžíce másla nebo oleje
 200 g smetanového čerstvého sýra
 150 g zakysané smetany
 sůl, pepř, muškátový oříšek
 250 g lasaňových plátků (nepředvařených)
 150 g strouhaného ementálu
 
 Cibuli a česnek najemno posekáme a zesklovatíme na másle nebo oleji, přidáme špenát a dusíme. Troubu předehřejeme na 200°C, na omáčku rozpustíme za stálého míchání čerstvý sýr a zakysanou smetanu, osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem. Do vymazané formy střídavě klademe vrstvy sýrové omáčky, lasaní a špenátu, poslední vrstva musí být sýrová omáčka. Posypeme strouhaným ementálem, pečeme cca 45 minut.
 
 Lasaně se špenátem, sýrem a rajčaty
 300 g mraženého špenátu
 3 lžíce olivového oleje
 sůl, pepř
 1 stroužek česneku
 850 ml rajčat v konzervě
 ½ lžičky sušeného tymiánu
 250 g ricotty nebo netučného tvarohu
 100 g parmazánu
 250 g lasaňových plátků
 4 lžíce bazalkových listů (nebo sušená)
 
 Špenát rozmrazíme a krátce prohřejeme na 1 lžíci oliv. oleje, osolíme, opepříme. Česnek posekáme, rajčata uvedeme do varu s česnekem a tymiánem. Vaříme asi 20 min. na mírném ohni. Ricottu smícháme se 60 g parmezánu, osolíme a opepříme.
 Troubu předehřejeme na 200°C, zapékací formu vymastíme a vrstvíme špenát, lasaně, ricottu, bazalku a rajčatovou omáčku, zopakujeme vrstvy, uzavřeme ricottou a zbylým parmezánem. Pečeme přikryté 20 min. a pak odkryté dalších 15 – 20.
 
 Recept na lasaně s lilkem nemůžu najít, ale prostě bych ty lilky nakrájela na kolečka, osmahla a prokládala lasaně, lilky, rajčatovou omáčku a posypala sýrem…
 
 
 
 
 |  |  Zobrazeno doposud 1146 x. |  |