| 
| Co vynechat v jídelníčku ekzematika |  | podle materiálu MUDr. Čapkové |  |  |  | Autor: kaMyš , 7.5.2005 |  |  |  |  | Co vynechat v kojeneckém jídelníčku ekzematika 
 Nejméně do 1 roku vynechat vše z následujícího seznamu, později postupně přecházet k běžné stravě batolat s vynecháním potravin vyvolávajících alergické reakce nejčastěji. Stravu nekořeníme a vynecháváme i příliš kyselé a pikantní potraviny (hořčici, nakládanou zeleninu), protože zvyšují svědivost kůže. Vejce povolujeme pouze v pečivu a příloze, nikdy, jako samostatný pokrm. Z mléčných výrobků přednsotně doporučujeme konzumaci tvrdých sýrů a kysaných mléčných výrobků ve stoupajících dávkách. U většího dítěte postupujeme již zcela individuálně a povolujeme všechny potraviny, které přímo ekzém nezhorší.
 
 
 * všechny citrusové plody, kiwi, ananans, mango, broskve
 
 * bobulovité ovoce (angrešt, rybíz, jahody, maliny, ostružiny
 
 * všechny druhy ořechů, mandle, všechna semínka, mák, fíky, datle
 
 * med, sladkosti (hlavně  bonbóny), čokoládu, kakao
 
 * rajčata, papriky, celer, petržel, ředkev, ředkvičky, křen
 
 * kyselé zelí, nakládanou zeleninu, luštěniny, česnek, cibuli
 
 * exotické koření (např. vanilka, skořice, kari), řeřichu, bazalku, kečup, hořčici
 
 * vejce, kravské mléko (nahrazujeme HA mlékem), individuálně povolujeme zakysané výrobky a tvrdé sýry
 
 * ryby, mořské produkty, uzeniny, maso "velkých zvířat"
 
 
 
 Nejčastější alergeny
 
 
 * mléko, vejce, ryby
 
 * některé druhy ovoce a zeleniny (citrusy, kiwi, rajčata, papriky)
 
 * luštěniny, sója
 
 * bílkoviny v obilovinách
 
 * ořechy, mandle, kakao, čokoláda, med
 
 
 |  |