KOŇAKOVÁ BÁBOVKA
5 vajec, 200 g cukru, 1 vanilkový cukr, 250 ml vaječného koňaku, 250 ml oleje, 300 g polohr. mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, 1 lžička mleté kávy, tuk a hrubá mouka na formu
Poleva:
1 žloutek, 200 g cukru, 2 – 3 lžíce vaječného koňaku
Nejprve žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme vaječný koňak, olej, polohrubou mouku a prášek do pečiva. Nakonec do těsta zlehka vmícháme sníh.
Oddělíme jednu třetinu těsta a zamícháme do ní kakao a lžičku mleté kávy.
Do vymazané a hrubou moukou vysypané formy nalijeme část světlého těsta, na něj dáme tmavé těsto, které opatrně lžící protáhneme světlým těstem, a nakonec opět světlé těsto.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C asi 45 minut.
Cukr s koňakem a žloutkem utřeme na hustou polevu. Je-li poleva příliš řídká, přidáme cukr. Polevou přelijeme povrch bábovky. Bábovka by měla být vlahá, aby poleva lépe zaschla.
CUKROVÍ Z VÍNA
250 g tuku na pečení, 250 g hladké mouky, 5 lžic bílého vína, mouka na vál, tuk na potření plechu, moučkový cukr s vanilkou na obalení
Hladkou mouku prosijeme na vál, přidáme změklý tuk, pět lžic vína a vypracujeme vláčné, hladké těsto.
Vložíme jej asi na půl hodiny do chladničky a necháme odležet. Pak těsto na vále posypaném moukou rozválíme na plát silný asi 2 mm. Pomocí tvořítek nejrůznějších tvarů z něj vykrájíme cukroví, které pak položíme na potřený plech. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 – 20 minut při 170°C.
Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
FALEŠNÉ TIRAMISU (Tomášek ho má daleko raději než originál)
4 sýry Lučina (raději 6), 2 žloutky, 10 dkg ml. cukru, 1 šlehačka – ušlehat se ztužovačem šlehačky.
V silné vychladlé kávě namáčíme piškoty a pokapeme je rumem.
Do formy (může být umělá obdélníková mísa) dáme vrstvu pokapaných piškotů, nalejeme polovici krému, pak zase piškoty a zbytek krému.
Tiramisu dáme vychladnout do lednice. Před podáváním posypeme hodně kakaem nebo grankem.
|