Štědrovečerní polévka pro ty, co nemají rádi ryby
1 mrkev, 1 petržel, menší cibuli, kousek celeru, polévkovou lžíci hub (nejlepší jsou čerstvé nebo mražené, ale jinak můžou být i sušené přinejhorším žampióny z konzervy), 1,5 l vody, malou lžičku soli, 3 kuličky nového koření a 2 veliké brambory nasekané na kostičky vaříme až jsou brambory měkké. (lze přidat i hrášek, malé kousky květáku apod.)
Polévkovou lžíci sádla a 1 najemno nastrouhanou mrkev mírně opražit, přidat 1 lžíci hladké mouky, po nažloutnutí vlijeme do polévky a přidáme trochu vegety.
Falešný vývar s nudlemi
Na nudle uhněteme těsto z hrsti hrubé mouky a 1 vejce (chce to hodně trpělivosti, dost se to lepí. Když tak přidejte víc mouky a nechte to trošku odstát a tuhnout), vyválíme na tenko a nakrájíme (nejl.na mlýnku) na tenké nudle.
Na sádle do červena osmahneme nasekanou cibulku, zalejeme vodou, přidáme mrkev, petržel, celer, nové koření, cibuli, pár stroužků česneku, sůl, pepř a 1 kostku masoxu. Až je polívka povařená scedíme ji, mrkev nasekáme a vrátíme do polívky, vhodíme nudle a povaříme cca 2 minuty.
Česneková polévka
200 g oloupaných brambor, kmín, 1 kostka masoxu, několik stroužků česneku, 4 lžíce oleje, sůl, pažitka, 1 – 2 krajíčky tmavého chleba
Brambory opláchneme, nakrájíme na kostky, zalijeme horkou vodou, přidáme kmín, masox a vaříme do měkka. Česnek oloupeme, prolisujeme, přidáme k bramborám i s olejem, dosolíme a doplníme opláchnutou a nadrobno nakrájenou pažitkou (lze i sušená), už nevaříme.
Chléb nakrájíme na kostičky, které nasucho opečeme a podáváme zvlášť.
Bramborová s krupkami
1,4 l vody, 60 g krupek, 3 brambory, celerová nať nebo libeček, sůl, kmín, česnek, majoránka, 40 g másla, petrželka
Vyprané krupky dáme vařit do poloměkka. Potom k nim přidáme na kostky nakrájené brambory, celerovou nať a dovaříme. Ochutíme česnekem utřeným se solí, majoránkou, petrželkou a zjemníme kouskem čerstvého másla.
|