Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Polévky

Tak tyhle polévky se u nás v posledních měsících vaří nejčastěji a mají úspěch (aspoň u nás dvou a bříška :-)

Autor: nikolice + Viktorka (15.6.05) , 15.4.2005

Štědrovečerní polévka pro ty, co nemají rádi ryby


 


1 mrkev, 1 petržel, menší cibuli, kousek celeru, polévkovou lžíci hub (nejlepší jsou čerstvé nebo mražené, ale jinak můžou být i sušené přinejhorším žampióny z konzervy), 1,5 l vody, malou lžičku soli, 3 kuličky nového koření a 2 veliké brambory nasekané na kostičky vaříme až jsou brambory měkké. (lze přidat i hrášek, malé kousky květáku apod.)


Polévkovou lžíci sádla a 1 najemno nastrouhanou mrkev mírně opražit, přidat 1 lžíci hladké mouky, po nažloutnutí vlijeme do polévky a přidáme trochu vegety.


 


Falešný vývar s nudlemi


 


Na nudle uhněteme těsto z hrsti hrubé mouky a 1 vejce (chce to hodně trpělivosti, dost se to lepí. Když tak přidejte víc mouky a nechte to trošku odstát a tuhnout), vyválíme na tenko a nakrájíme (nejl.na mlýnku) na tenké nudle.


Na sádle do červena osmahneme nasekanou cibulku, zalejeme vodou, přidáme mrkev, petržel, celer, nové koření, cibuli, pár stroužků česneku, sůl, pepř a 1 kostku masoxu. Až je polívka povařená scedíme ji, mrkev nasekáme a vrátíme do polívky, vhodíme nudle a povaříme cca 2 minuty.


 


Česneková polévka


 


200 g oloupaných brambor, kmín, 1 kostka masoxu, několik stroužků česneku, 4 lžíce oleje, sůl, pažitka, 1 – 2 krajíčky tmavého chleba


Brambory opláchneme, nakrájíme na kostky, zalijeme horkou vodou, přidáme kmín, masox a vaříme do měkka. Česnek oloupeme, prolisujeme, přidáme k bramborám i s olejem, dosolíme a doplníme opláchnutou a nadrobno nakrájenou pažitkou (lze i sušená), už nevaříme.


Chléb nakrájíme na kostičky, které nasucho opečeme a podáváme zvlášť.


 


Bramborová s krupkami


 


1,4 l vody, 60 g krupek, 3 brambory, celerová nať nebo libeček, sůl, kmín, česnek, majoránka, 40 g másla, petrželka


Vyprané krupky dáme vařit do poloměkka. Potom k nim přidáme na kostky nakrájené brambory, celerovou nať a dovaříme. Ochutíme česnekem utřeným se solí, majoránkou, petrželkou a zjemníme kouskem čerstvého másla.


 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 431 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.