Těsto:
400 g hladké mouky
100 g hrubé mouky
80 – 100 g tuku ( Hera, máslo…)
sůl
80 – 100 g moučkového cukru
1 vejce
asi 2 – 3 dl mléka
20 g droždí ( půlka kostičky)
vanilínový cukr
Navíc – hl. mouka na posypání válu, 1/2 vejce na potření
Mouku prosyjeme, smícháme se solí, cukrem, přidáme vejce a rozpuštěný tuk. Část mléka ohřejeme na teplotu 37°C, přidáme trochu cukru a rozdrobíme do něj droždí. Necháme vzejít kvásek, který pak přidáme k ostatním surovinám a vypracujeme těsto. Dle potřeby přidáme hl. mouku nebo mléko. Těsto je hotové, když se nelepí k míse a měchačce. Přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme 45 – 60 minut kynout. Po vykynutí poprášíme vál hladkou moukou, těsto na něm ještě trochu zpracujeme a vyválíme plát, který přeneseme na vymazaný plech. Okraje přehneme a těsto poklademe ovocem. Necháme ještě asi 10 minut kynout. Pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 45 minut, během pečení potíráme okraje rozšlehaným vejcem.Podáváme po vychladnutí.
Náplň:
Asi 3/4 kg meruněk
1 tvaroh
1 vanička Lučiny bez příchutě
1 vanilinový cukr
1 vajíčko
trocha mléka
Meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na osminky. Tvaroh a Lučinu rozmícháme s mlékem, cukrem a vajíčkem. Tuto hmotu rozetřeme po těstě a na ní nasypeme meruňky. Mohou být i nakyslé. Lze i trochu posypat krájenými mandlemi.
Drobenka:
70- 100 g másla nebo Hery
100 g cukru moučka
120 g hladké mouky
Cukr a mouku nasypeme do mísy a přidáme na kousky pokrájený tuk. Prsty nebo vidličkou rozmačkáme přísady, dle potřeby jednotlivé přidáme. Drobenkou posypeme celý koláč.
Pokud se místo meruněk použijí borůvky, tak nedáváme tvarohovou hmotu, ale lehce je poprášíme mletou skořicí. |