Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

krájený koláč

Autor: Senedra , 11.2.2005

Těsto:


400 g hladké mouky


100 g hrubé mouky


80 – 100 g tuku ( Hera, máslo…)


sůl


80 – 100 g moučkového cukru


1 vejce


asi 2 – 3 dl mléka


20 g droždí ( půlka kostičky)


vanilínový cukr


Navíc – hl. mouka na posypání válu, 1/2 vejce na potření


Mouku prosyjeme, smícháme se solí, cukrem, přidáme vejce a rozpuštěný tuk. Část mléka ohřejeme na teplotu 37°C, přidáme trochu cukru  a rozdrobíme do něj droždí. Necháme vzejít kvásek, který pak přidáme k ostatním surovinám a vypracujeme těsto. Dle potřeby přidáme hl. mouku nebo mléko. Těsto je hotové, když se nelepí k míse a měchačce. Přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme 45 – 60 minut kynout. Po vykynutí poprášíme vál hladkou moukou, těsto na něm ještě trochu zpracujeme a vyválíme plát, který přeneseme na vymazaný plech. Okraje přehneme a těsto poklademe ovocem. Necháme ještě asi 10 minut kynout. Pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 45 minut, během pečení potíráme okraje rozšlehaným vejcem.Podáváme po vychladnutí.


Náplň:


Asi 3/4 kg meruněk


1 tvaroh


1 vanička Lučiny bez příchutě


1 vanilinový cukr


1 vajíčko


trocha mléka


Meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na osminky. Tvaroh a Lučinu rozmícháme s mlékem, cukrem a vajíčkem. Tuto hmotu rozetřeme po těstě a  na ní nasypeme meruňky. Mohou být i nakyslé. Lze i trochu posypat krájenými mandlemi.


Drobenka:


70- 100 g másla nebo Hery


100 g cukru moučka


120 g hladké mouky


Cukr a mouku nasypeme do mísy a přidáme na kousky pokrájený tuk. Prsty nebo vidličkou rozmačkáme přísady, dle potřeby jednotlivé přidáme. Drobenkou posypeme celý koláč.


 


Pokud se místo meruněk použijí borůvky, tak nedáváme tvarohovou hmotu, ale lehce je poprášíme mletou skořicí.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 241 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.