| Jáhlové koláčky 
 Uvaříme hrnek jáhel doměkka. Do vlažných jáhel zamícháme trochu celozrnné mouky ( špaldové, rýžové nebo pohankové ) a vypracujeme těsto. 
 Z něho pak vytvoříme kuličky a malou skleničkou v nich uděláme důlek. 
 Zapečeme. 
   
 Náplň: 
 Povaříme kousek tofu, rozmixujeme se švestkovými nebo hruškovými povidly bez cukru, nakonec přidáme rozinky. Náplň dáme do důlku, koláčky posypeme kokosem a krátce zapečeme.  
   
 LINECKÉ PEČIVO 
 150 g celozrnné pšeničné či špaldové mouky 
 100 g sójové mouky plnotučné 
 100 g tuku 
 50 g cukru 
 nezávadná citrónová kúra 
 několik lžic vody 
   
 Z připravených surovin vypracujeme vláčné těsto, které dáme na 0,5 hodiny v mikrotenovém sáčku do ledničky odpočinout. Potom těsto vyválíme na tloušťku 4 mm, vykrájíme různé tvary a pečeme na suchém plechu při teplotě 160 stupňů Celsia do růžova. Slepujeme pikantní zavařeninou (například rakytníkovou, rybízovou či borůvkovou). 
   
 KOKOSOVÉ VĚNEČKY S JÁHLAMI 
 150 g špaldové mouky 
 150 g instantní jáhlové kaše (běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy)  
 70 g přírodního třtinového cukru 
 120 g kokosové strouhanky  
 120 g tuku 
 přírodní vanilkový cukr, voda 
   
 Čokoládová poleva: 2 lžíce práškového cukru, 2 lžičky kakaa, oříšek másla 
   
 Na válu smícháme všechny sypké přísady, přidáme několik lžic vody a s tukem vypracujeme pružné těsto. Hned protlačujeme přes šablonu na masovém strojku. Z válečku tvoříme malé věnečky nebo jiné tvary a klademe na suchý plech. Pečeme při 160 stupních Celsia do růžova. Chladné věnečky ozdobíme proužky polevy. 
   
 Příprava čokoládové polevy: V kastrůlku smícháme cukr s kakaem, přidáme několik kapek vody a mícháme, až dostaneme hustou kašičku. Potom dáme na mírný oheň nebo ještě lépe do vodní lázně, přidáme máslo a zahřejeme k varu. Za stálého míchání povaříme 1 minutu. Věnečky poléváme horkou polevou. |