| VANILKOVÉ ROHLÍČKY SLUNEČNICOVÉ 
 200 g špaldové mouky 
 100 g hladké kukuřičné mouky 
 100 g loupaných slunečnicových semen 
 100 g tuku 
 1 vejce 
 50 g přírodního cukru 
 voda 
   
 Na obalení: 100 g práškového cukru, 1 sáček přírodního vanilkové cukru 
   
 Slunečnicová semena lehce opražíme na suché pánvi. Prochladlá umeleme v mixéru na jemno a smícháme s moukami a cukrem. S vejcem a tukem vypracujeme těsto, které dáme na chvíli do chladna odpočinout. Potom z těsta tvarujeme rohlíčky, které pečeme při 160 stupňů Celsia do růžova. Pak je obalíme ve směsi cukrů, ještě za tepla. 
   
 VANILKOVÉ SUŠENKY 
 600 g kukuřičné mouky 
 3 lžíce jogurtu 
 70 ml oleje 
 2 lžíce medu nebo javorového sirupu či ječného sladu 
 150 ml sójového mléka (může být i jiné rostlinné nebo i kravské) 
 1 prášek do pečiva nejlépe bez fosfátový 
 2 přírodní vanilkové cukry 
   
 Ze všech složek vypracujeme těsto, které necháme nejméně 2 hodiny v lednici odpočívat. Pak těsto vyválíme na tloušťku asi 5 mm, vykrajuje různé tvary a pečeme v troubě na 160 stupňů Celsia do růžova. 
   
 CELOZRNNÉ ŠKEBLE S KLÍČKY 
 250 g celozrnné pšeničné mouky (může být i špaldová) 
 120 g másla či margarínu 
 několik lžic horké vody 
   
 Náplň: 100 g pražených pšeničných klíčků, 50 g kakaa nebo carobu (pomletý svatojánský chleba, běžně ke koupení v prodejnách zdravé výživy a cenově dostupný), 100 g medu, 1 vejce 
   
 Z mouky, másla a horké vody vypracujeme pružné těsto. Vyválíme na tloušťku 5 mm a vykrajujeme větší kolečka. Na jednu polovinu kolečka dáme vždy lžičku náplně, okraj potřeme bílkem a přeložíme ve tvaru škeble. Okraje přitiskneme, aby se při pečení neotvíraly. 
   
 Příprava náplně: Pražené klíčky (nemusí být pražené), kakao, med a vejce dobře promícháme a necháme chvíli stát. Pak plníme těsto. |