| ·        nerušit večeře - naopak si klidně něco lehkého (třeba zeleninu, kousek sýra či kuřecího masa) můžete dát i po 20. hodině. Jíst ovšem nejpozději zhruba 2 h přes spaním. Pokud budete naposledy jíst v 17 h, tak budete mít hrozný hlad, který může přejít až do tzv. vlčího hladu – kdy se vrhnete na ledničku a doslova ji vybílíte. Proto tomu předcházejte.  
 ·        naučit se pracovat se skupinami potravin (i v tomto vám může pomoci kalkulátor na   internetu, na většině obalů potravin už také ale potřebné údaje najdete) - vědět, kdy je vhodnější jíst sacharidy  a kdy bílkoviny. V zásadě je vhodné většinu sacharidů směřovat do dopoledních a brzkých odpoledních hodin, bílkoviny kdykoliv. Jednoduchým sacharidům se nejlépe zcela vyhnout (kromě ovoce v omezeném množství). 
 Jednoduché sacharidy obsahuje třeba - cukr, sladkosti, buchty, bábovky, zákusky, čokoláda, ovoce - ale pozor také na bílou rýži, bílé pečivo, bílé těstoviny, knedlíky, bílá mouka, sladké nápoje! 
 Komplexní sacharidy (jsou nutné pro zdravé stravování, ale při hubnutí je potřeba je nejíst pozdě odpoledne či večer, případně v malém množství) - tmavé pečivo, rýže natural, celozrnné těstoviny, brambory, celozrnná mouka, luštěniny, zelenina 
 Hlavní rozdíl mezi jednoduchými cukry a komplexními cukry je v tom, co nám dělají s hladinou cukru v krvi - jednoduché cukry nás rychle zasytí, ale máme brzy znova hlad, komplexní cukry nás zasytí postupně a vydržíme déle sytí - takže když budete jíst celozrnné výrobky, nebudete mít tak často hlad! 
 Bílkoviny - libové maso - kuřecí, krůtí, rybí, telecí, králičí, ale také vepřové i hovězí ovšem opět jen libové, občas vnitřnosti, vaječné bílky, mléčné výrobky a mléko (nízkotučné), zelenina, luštěniny 
   
 ·        postupně odbourávat nezdravé potraviny a nahrazovat je zdravějšími variantami 
 - k vaření používat nejlépe olivový olej či další rostlinné oleje, vyhnout se tučným  jídlům,  masům, nesmažit (nejlépe vařit a dusit, občas péct či zapékat) 
 - nepoužívat klasické máslo, nahradit kupříkladu máslem Flora, existuje dokonce i v nízkotučné variantě 
 - vyhýbat se žloutkům (jsou hodně energeticky bohaté a plné cholesterolu), naopak bílků si můžete dopřát prakticky neomezené množství a kdykoliv - jeden bílek obsahuje pouze okolo 150 Kj a je plný potřebných bílkovin – takže ho můžete jíst i večer (omelety, bílky natvrdo - žloutek normálně vyhazuji) 
 - u mléčných výrobků používat nízkotučné varianty - obsahují více bílkovin a méně tuků 
 - tuků se zcela nezříct, tělo je potřebuje - občas si dopřát nějaké natural oříšky bez soli, zeleninové saláty zalévat olivovým olejem 
 - bílé pečivo, rýži, těstoviny, nahradit celozrnnými variantami 
 - tučné maso nahradit libovým masem 
 - používat spoustu zeleniny, ať už čerstvé nebo mražené 
 - ovoce zhruba 2 ks denně, nejlépe dopoledne či brzy odpoledne 
 - nic si nezakazovat, občas si za odměnu dopřát i něco nezdravého, co máte rádi - ať už něco smaženého či kousek čokolády, buchty...opět nejlépe dopoledne 
 - objevovat nová jídla - rýžové nudle, tortilly, ovesné vločky, kuskus, šmakoun.....svět zdravé výživy je krásně pestrý a chutný, nebojte se experimentovat 
 - nezapomínat na luštěniny, jsou také důležité a zdravé 
 - postupně zrušit veškeré nezdravé mlsání - sladkosti, slané pochutiny - dají se nahradit občas nějakým celozrnným křupáním, rýžovými chlebíčky či sušenkami, občas musli tyčinky |