Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

<<Následující článek(prohlížení deníku * RECEPTY *)

Polévky

Hovězí polévka s masem a zeleninou
Hovězí polévka s masem a nudlemi
Polévka se šunkovým salámem a hráškem
Srbská polévka
Frankfurtská polévka

Autor: rascal-ka , 5.2.2005

HOVĚZÍ POLÉVKA S MASEM A ZELENINOU


Rozpis pro 2 porce:


100g libového hovězího masa, 100g zeleniny (cibule, mrkev, celer, petržel), 2 zrnka pepře, 1 zrnko nového koření, petrželka, sůl, ½ kostky masoxu, asi 7 dl vody


Hovězí maso vložíme do studené osolené vody a na velmi malém plaménku uvaříme doměkka. Čtvrt hodiny před koncem varu přidáme koření a zeleninu. Měkké maso a zeleninu vyjmeme nakrájíme na kostičky, vývar přecedíme, uvedeme do varu, ochutíme masonem, přidáme maso, zeleninu a necháme přejít varem. Polévku posypeme drobně usekanou petrželkou a podáváme.


1 porce: 414 KJ (100 kcal)


 


HOVĚZÍ POLÉVKA S MASEM A NUDLEMI


Rozpis pro 2 porce:


Připravíme stejně jako „Hovězí polévka s masem a zeleninou“, do polévky zavaříme navíc 15g polévkových nudlí.


1 porce:523 KJ (127 kcal)


 


POLÉVKA SE ŠUNKOVÝM SALÁMEM A HRÁŠKEM


Rozpis pro 2 porce:


½ kostky masoxu, ½ litru vody, 50g šunkového salámu, 60g hrášku, 2 zrnka pepře, 1 zrnko nového koření, petrželka


Masox zalijeme studenou vodou, přidáme nové koření a vaříme 3 minuty. Přidáme salám nakrájený na nudličky, hrášek a vaříme, až hrášek změkne. Koření vyjmeme, polévku posypeme usekanou petrželkou a podáváme.


1 porce 306 KJ (73 kcal)


 


SRBSKÁ POLÉVKA


Rozpis pro 2 porce:


150g libového hovězího masa, 1 paprika, 30g rajčatového protlaku, 100gbrambor, 2 zrnka pepře, 1 zrnko nového koření, kousek bobkového listu, mletá sladká paprika, feferonky nebo koření chilli, ocet, sůl, asi 6 dl vody, 5g oleje, 10g cibule


Hovězí maso zalijeme částí studené vody, osolíme a při velmi mírném varu uvaříme doměkka, po hodině varu přidáme koření. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, osmahneme, vmícháme mletou papriku a hned zalijeme studenou vodou, rozšleháme a přidáme do polévky současně s nakrájenou paprikou, brambory a s rajčatovým protlakem a vaříme, až maso, brambory i paprika změknou. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na nudličky, přidáme zpět do polévky, kterou dochutíme usekanými feferonkami (kořením chilli) a několika kapkami octa.


1 porce: 502 KJ (120 kcal)


 


FRANKFURTSKÁ POLÉVKA


Rozpis pro 2 porce:


30g dietních párků, 10g oleje, 20g cibule, 15g hladké mouky, mletá sladká i pálivá paprika, 40g mrkve, 30g celeru, 1 dl polotučného mléka, 1 lžička vegety speciál, mletý pepř, libeček, asi 6 dl vody, sůl


Drobně nakrájenou cibuli a zeleninu zpěníme na oleji, přidáme mouku a papriku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vodou, rozšleháme a vaříme 10 minut, až zeleniny změkne. Do polévky nalijeme mléko, přihřejeme ji téměř k varu, přidáme vegetu, párek nakrájený na tenká kolečka, sůl, pepř, usekaný libeček a podáváme.


1 porce: 540 KJ (129 kcal)

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 283 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.