PÓRKOVÁ POLÉVKA S BRAMBOREM
Rozpis pro 2 porce:
100g pórku, 150g brambor, 1 dl polotučného mléka, 5g másla, sůl, pažitka, ½ kostky masoxu, asi 3 dl vody
Pórek nakrájíme na plátky, brambory na kostičky, zalijeme vařící vodou, osolíme, přidáme masox a vaříme, až pórek i brambory změknou. Brambory trochu rozmačkáme, do polévky nalijeme mléko, přivedeme k varu, přidáme máslo, posypeme drobně nakrájenou pažitkou a podáváme.
1 porce: 547 KJ (131 kcal)
RAJČATOVÁ POLÉVKA S RÝŽÍ
Rozpis pro 2 osoby:
200g rajčat nebo 50g rajčatového protlaku, 10g oleje, 10g hladké mouky, mletá sladká paprika, 15g rýže, bobkový list, 10g cukru, 1 lžička vedety speciál, sůl, ocet, asi 6 dl vody
Očištěná rajčata nakrájíme na kousky, podlijeme jedním decilitrem vody a dusíme. Měkká rajčata prolisujeme. Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, vmícháme papriku, hned zalijeme vodou, rozšleháme a vaříme. Za 10 minut přidáme přebranou, propláchnutou a spařenou rýži, sůl, bobkový list a vaříme, až rýže změkne. Přidáme prolisovaná rajčata (rajčatový protlak), cukr, vegetu, několik kapek octa a necháme přejít varem.
1 porce: 498 KJ (119 kcal)
ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA
Rozpis pro 2 porce:
150g zmrazeného špenátu, 10g oleje, 10g hladké mouky, 10g zavářkových těstovin, 1 lžička vegety speciál, 1 dl polotučného mléka, mletý pepř, česnek, sůl, 20g cibule
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, zasypeme moukou, připravíme světlou jíšku, vodou doplníme na objem půl litru, rozšleháme a vaříme 10 minut. Přidáme špenát nakrájený na kousky a přihřejeme k varu. Do polévky zavaříme těstoviny, uvaříme je, pak přidáme mléko, vegetu, sůl, pepř, rozetřený česnek a vaříme ještě minutu.
1 porce: 494 KJ (118 kcal)
POLÉVKA Z KYSELÉHO ZELÍ
Rozpis pro 2 porce:
150g kyselého zelí, 4 dl vody, 100g brambor, 10g hladké mouky, 1 dl polotučného mléka, sůl, pažitka, kmín, mletá sladká paprika
Okapané zelí nakrájíme na menší kousky, zalijeme horkou vodou a vaříme. Po chvilce přidáme brambory nakrájené na kostičky, kmín, papriku a vaříme dále. Mouku rozmícháme v mléku, nalijeme do polévky a vaříme, až brambory a zelí změknou. Při podávání posypeme polévku jemně nakrájenou pažitkou.
1 porce: 430 KJ (103 kcal)
|