Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Polévky

Hrachová polévka
Čočková polévka
Fazolová polévka
Jablková polévka

Autor: rascal-ka , 5.2.2005

HRACHOVÁ POLÉVKA


Rozpis pro 2 porce:


50g hrachu, 10g hladké mouky, 5g oleje, česnek, mletý pepř, sůl, polévkové koření, majoránka, pažitka


Přebraný hrách propláchneme studenou vodou, zalijeme další studenou vodou a necháme3 hodiny bobtnat. Pak jej v téže vodě uvaříme doměkka. Mouku opražíme nasucho do světle žluta, vychladlou rozmícháme ve studené vodě a ke konci varu vmícháme do hrachu. Měkký hrách rozmixujeme nebo prolisujeme, přidáme rozetřený česnek, pepř, sůl, polévkové koření, rozemnutou majoránku, olej a povaříme. Při podávání posypeme drobně nakrájenou pažitkou.


1 porce: 460 KJ (110 kcal)


 


ČOČKOVÁ POLÉVKA


Rozpis pro 2 porce:


40g čočky, 10g oleje, 20g cibule, 10g hladké mouky, česnek, kousek masoxu, sůl, majoránka, pepř


Přebranou čočku propláchneme studenou vodou, zalijeme vodou a necháme 2 až 3 hodiny bobtnat.Pak ji v téže vodě uvaříme. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, zasypeme moukou, osmahneme, zalijeme trochou vody, rozšleháme a krátce povaříme, pak přidáme k téměř měkké čočce. Společně vaříme, až čočka změkne. Polévku ochutíme rozetřeným česnekem, masonem, rozemnutou majoránkou, pepřem, osolíme a necháme přejít varem.


1 porce: 502 KJ (120 kcal)


 


FAZOLOVÁ POLÉVKA


Rozpis pro 2 porce:


50g fazolí, 10g oleje, 10g cibule, 10g hladké mouky, česnek, sůl, pepř, trochu vegety speciál, petrželka


Přebrané fazole propláchneme vodou, zalijeme studenou vodou a necháme 3 hodiny bobtnat. Pak je v téže vodě uvaříme. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme mouku, osmahneme, zalijeme trochou vody, rozšleháme a krátce povaříme. Přidáme k téměř měkkým fazolím a společně vaříme, až fazole změknou. Polévku ochutíme rozetřeným česnekem, pepřem vedetou, osolíme a necháme přejít varem. Při podávání ji posypeme drobně usekanou petrželkou.


1 porce: 551 KJ (132 kcal)


 


JABLKOVÁ POLÉVKA


Rozpis pro 2 porce:


200g jablek, 1,5 dl vody, 1 dl bílého vína, 10g cukru, kousek skořice, 1 lžička citrónové šťávy, 20g rozinek


Jablka nakrájíme na kousky, zalijeme vodou, přidáme skořici a dusíme pod pokličkou, až změknou. Skořici vyjmeme, jablka rozmixujeme nebo rozšleháme, přidáme víno, propláchnuté rozinky, osladíme, okyselíme a necháme vychladit.


1 porce: 494 KJ (118 kcal)

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 276 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.