| VEPŘOVÁ KÝTA V PIKANTNÍ SMĚSI 
 Rozpis pro 2 porce: 
 200g libové vepřové kýty, sůl, pepř, 5g hladké mouky, 10g oleje, 50g cibule, 1 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu, 1 lžíce sušených hus, 50g papriky (nebo 2 lžíce sterilované kapie nebo paprikového salátu), mletá sladká paprika, oregano, ½ bobkového listu, 1 lžička citrónové šťávy, 100g sterilovaného hrášku nebo fazolek 
 Vepřovou kýtu rozkrojíme na dvě porce, osolíme je, opepříme, poprášíme moukou a opečeme za stálého míchání na oleji. Podlijeme je trochou vody, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, drobně nakrájenou papriku, rajčatový protlak (kečup), houby, koření, citrónovou šťávu a dusíme pod těsně přiléhající pokličkou, až maso změkne. Nakonec přidáme hrášek nebo fazolky nakrájené na nudličky a prohřejeme je. Podáváme s vařenými brambory nebo s vařenými těstovinami. 
 1 porce: 1025 KJ (245 kcal) 
 
 
 VEPŘOVÁ KÝTA V SARDELOVÉ SMĚSI 
 Rozpis pro 2 porce: 
 200g libové vepřové kýty, 10g oleje, 50g cibule, mletá sladká paprika, 1 lžička sardelové pasty, 1 lžíce rajčatového kečupu, 30g sterilovaných okurek, 50g bílého jogurtu, sůl 
 Vepřovou kýtu rozkrojíme na dvě porce, osolíme je a posypeme paprikou. Cibuli drobně nakrájíme, zpěníme na oleji, přidáme maso, lehce je opečeme po obou stranách a zalijeme trochou vody. Dusíme je pod pokličkou do poloměkka, pak přidáme sardelovou pastu, kečup a dusíme, až maso změkne. Měkké maso vyjmeme, do šťávy vmícháme jogurt a za stálého míchání uvedeme do varu. Přidáme zpět maso a okurku nakrájenou na kostičky a prohřejeme. Podle chuti můžeme omáčku nepatrně osladit. Podáváme s noky nebo vařenými těstovinami. 
 1 porce: 895 KJ (214 kcal) 
 
 
 VEPŘOVÁ KÝTA V HRÁŠKU 
 Rozpis pro 2 porce: 
 200g libové vepřové kýty, 5 g oleje, 5g hladké mouky, sůl, kousek masoxu, 500g zmrazeného hrášku 
 Vepřovou kýtu nakrájíme na stejně velké kostky, poprášíme je moukou, vložíme do kastrolu na rozehřátý olej a za stálého míchání krátce opečeme. Podlijeme trochou vody, přidáme masox a dusíme pod pokličkou za častého míchání a podlévání vodou. Téměř měkké maso vysmahneme do tuku, aby šťáva měla pěknou barvu. Podlijeme trochou vody, přidáme hrášek a dusíme, až maso i hrášek změknou. Podáváme s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší. 
 1 porce: 1038 KJ (248 kcal) 
 
 
 VEPŘOVÁ KÝTA NA KARI 
 Rozpis pro 2 porce: 
 200g libové vepřové kýty, sůl, kari koření, 10g oleje, 50g jablek, 30g cibule, 10g rozinek, 10g hladké mouky, 50g bílého jogurtu. Kousek masoxu 
 Vepřovou kýtu rozkrojíme na dvě porce, osolíme je, poprášíme kari a lehce opečeme na oleji. Podlijeme je trochou vody, přidáme ještě trochu kari a dusíme pod pokličkou, až maso téměř změkne. Přidáme hrubě nastrouhané jablko, drobně nakrájenou cibuli, masox, přebrané o propláchnuté rozinky a dusíme, až maso změkne. Měkké maso vyjmeme, do šťávy vmícháme jogurt rozšlehaný s moukou, povaříme 3 minuty, přidáme zpět maso krátce jej podusíme. Podáváme s vařenou rýží. 
 1 porce: 1017 KJ (243 kcal) 
 
 
 
 |