| 
 
 
 
 
 
 Pařížský dort 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 6 vajíček 
 180 g cukru 
 1 vanilkový cukr 
 140g polohrubé mouky 
 60g kakaa 
 1 prášek do pečiva (nemusí být) 
 2 pařížské šlehačky (cca 500ml) 
 2 ztužovače šlehačky 
 2 čokolády na vaření (možná by stačila i jedna) 
 
 
 
 
 Žloutky utřeme s poloviční dávkou cukru – 90g a vanilkovým cukrem do hodně husté pěny, trvá to minimálně 5-10 minut. Bílky napůl ušleháme na sníh a přidáme do nich zbylý cukr – 90g a vyšleháme tuhý sníh. Mouku je lepší si prosít, ale není to nutnost. Kakao taktéž. Smíchá se s moukou a případně práškem do pečiva. Takže máme sníh z bílků, žloutkovou pěnu a směs mouky a kakaa. Důležité je už nic nešlehat, jen jemně na střídačku do žloutků přimíchávat sníh a směs mouky. Hotové těsto vylít a uhladit do dortovnice vymazané máslem a vysypané moukou. Dát péct do PŘEDEM VYHŘÁTÉ trouby na 180st. Prvních 20 minut NEOTEVÍRAT troubu, jinak těsto splaskne a může se to vyhodit. J Po těch 20ti minutkách kontrolovat párátkem, trvá to zhruba těch 30-35 minut. Vychladlý korpus – ideální 6 hodin (nedrobí se při prokrajování) 2x prokrojit. Šlehačku vyšlehat se ztužovačem a natřít na korpus. Nakonec ve vodní lázni rozpustit čokoládu s troškou tuku (já měla jen máslo J ) a hezky dortík celý polít. No a nahoru nastříkat šlehačku až před podáváním. Já jsem zdobila bílou čokoládou J No zdobila J Spíše zkazila J 
 |