Pizza s cuketou (H)
Těsto: ROzpis na kulatou koláčovou fo rmu - 1 1/2 HR špaldové mouky, 1 PL amarantové mouky, 1 PL oleje, sůl, droždí 3/4 HR vody. Náplň: 2 rajčata, menší miska na nudličky nastrouhané cukety nebo dýně, kečup, 2 stroužky česneku, tymián, dobromysl, cibule, sůl, olej na potření plechu, kousek tvrdého sýra.
Z mouky, soli a oleje zaděláme vlažnou (!) vodou, ve které jsme rozdrolili malý kousek droždí řidší těsto. Těsto dáme do kulaté koláčové formy vymazané olejem. Povrch těsta potřeme kečupem a rovnoměrně posypeme tymiánem, prolisovaným česnekem a drobně nakrájenou cibulí (můžeme vynechat). Poklademe na kolečka nakrájenými rajčaty a na rajčata rovnoměrně navrstvíme nastrouhanou cuketu. Osolíme a posypeme nasekanou čerstvou nebo sušenou dobromyslí a strouhaným sýrem. Pečeme až okraje začnou zlátnout. Je výborná i studená!
Cuketová sekaná (hanácká od sousedky)
1/2 kg cukety, 15 dkg kabanosu, 1 vě tší mrkev, 10 dkg sýra, 1 větší cibule. Vše nastrouhat. 2 dcl krupice, 2 PL polohrubé mouky, 1 dcl oleje, 2-3 vejce, pepř, petrželová nať, 1/2 prášku do pečiva, majoránka, česnek, sůl. Plech vymastit, vysypat strouhankou, vše nalít na plech.
Možno přidat oškvarky.
Cuketový náky p (Bleck pro ženy)
1 větší cuketu (asi 600 g), 250 ml zakysané smetany, 200 g tvrdého sýra, 5 vajec, 1 červenou papriku, olej, Vegetu, mletý kmín, pažitku, sůl.
Cuketu oloupejte a vydlabejte střed. Dužninu nakrájejte na kostičky, přidejte sýr nastrouh aný nahrubo, papriku nakrájenou na kostičky a pažitku nasekanou nadrobno. Ke směsi přidejte vejce, smetanu, sůl, Vegetu a koření. Hmotu přendejte do vymazané zapékací mísy, posypejte sekanou pažitkou a dejte péct do vyhřáté trouby (25-30 minut).
Cuketové lo ďky (Blesk pro ženy)
C vičenka se Sokola mi popisovala něco podobného - jen do loděk ještě zapíchla (na špejli?) očištěnou a vysemínkovanou papriku, kterou podélně rozkrojila na 4 plátky. Prostě, aby k loďkám připojila plachty :-)
Pozn 2: Mleté maso se dá určitě nahradit kuřecím nebo krůtím masem nakrájeným na nudličky apod. Ještě jsem tenhle recept nevyzkoušela, a tak nevím, čím bych to nahradila bezmasově pro naši rodinu. Když budete mít tip, dejte vědět :-)
2 menší cukety, 400 g mletého masa, 150 ml st erilovaných rajčat, 150 g slaniny, 150 g eidamu, 80 g rýže, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 papriky, 1 kostku zeleninového bujónu, provensálské koření, majoránku, olej, sůl, pepř.
Cukety omyjte, podélně rozkrojte a vydlabejte dužninu a nakrájejte ji na malé kousky. Vydlabané cukety asi 5 minut vařte ve slané vodě a nechte okapat. Papriky očistěte, nakrájejte na kostičky, smíchejte je s nasekanou cibulí a s cuketovou dužninou. Přidejte nakrájená rajčata, česnek nasekaný najemno a 125 ml zeleninového vývaru. Směs dochuťte solí, provensálským kořením a vlijte ji do zapékací mísy. Rýži uvařte ve zbývajícím zeleninovém vývaru. Na oleji osmažte cibuli nakrájenou nadrobno, přidejte mleté maso a osmažte. Přidejte rýži, dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Masovou směsí naplňte vydlabané cukety, položte je na zeleninu v zapékací míse, poklaďte plátky slaniny a posypejte strouhaným sýrem. Pečte ve vyhřáté troubě (30 minut). |