|
|
|
HLAVNÍ JÍDLA Z CUKETY V. |
(smažená)
|
|
| Autor: PetraSluníčko+KVítek02+Toník12 , 18.10.2005 | |
|
Smažená cuketa (Š)
cuketa, sůl, hrubá mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení.
Cuketu neloupeme, nakrájíme ji na kolečka asi 1 cm silná, osolíme, obalíme v trojbalu a smažíme. Podáváme s tatarskou omáčkou a bramborem.
Cuketa v těstíčku (Š)
2 cukety, olej sůl; na těstíčko: 2 vejce, mléko, hladká mouka, případně další přísady.
Cukety neloupeme, nakrájíme na kolečka nebo podélně na plátky (u mladých cuket je to lepší), obalujeme v těstíčku a smažíme. Do těstíčka lze přidat bílé víno; nebo kondenzované mléko Tatra; nebo rozstrouhanou cibuli; nebo nastrouhaný brambor; strouhaný sýr - čím výraznější, tím lepší; cuketu možno před namočením do těstíčka potřít česnekem; trojbal může mít i například podobu: mouka+sůl+pepř+trochu prášku do pečiva - vejce+citrónová šťáva - strouhanka+strouhaný sýr; při podávání lze smažené cukety dochutit majolkou, tatarskou omáčkou, kečupem, ochuceným jogurtem.
Cuketové placičky s mrkví (Š)
3 cukety , mrkev, cibule, 2 vejce, kmín, hladká mouka, olej, sůl.
Nastrouhané cukety a mrkev osolíme a chvíli podusíme. Dáme na cedník okapat a na pánvi osmahneme jemně nakrájenou cibuli. Přidáme okapanou zeleninu, pokmínujeme a ještě chvíli dusíme. Směs necháme vychladnout, přidáme žloutky, sníh z bílků a tolik mléka a mouky, až vznikne hustší těsto. Tvoříme malé placičky a smažíme.
Cuketové karbanátky po moravsku (Š)
cukety, vejce, 2 hrsti ovesných vloček, strouhanka, česnek, majoránka, sůl, pepř.
Cuketu nastrouhá me na hrubším struhadle, osolíme a necháme okapat. Přidáme ostatní přísady, dáme ještě chvilku odpočinout, tvoříme menší karbanátky, smažíme. |
|
Zobrazeno doposud 753 x.
|
|