|
|
|
HLAVNÍ JÍDLA Z CUKETY VII. |
(stálice v rodině paní J. Štěpánková)
|
|
| Autor: PetraSluníčko+KVítek02+Toník12 , 18.10.2005 | |
|
Cuketové knedlíky (Š)
cuketa, balíček houskových knedlíků v prášku, 3 hrsti usušené nakrájené housky, mléko, sůl.
Cuketu nastrouháme podle nálady buď nahrubo nebo ji rozdrtíme na bramborovém struhadle. Šťávu slévat nemusíme, nejvýš jen částečně, dáme o to méně mléka. Někdy dáme navíc vajíčko. Přísady smícháme, přisolíme, těsto necháme chvilku odpočinout, a pak tvarujeme a zaváříme knedlíky.
Cuketové zelí (Š)
cuketa, cibule, olej, kmín, pepř, ocet, cukr, sůl.
Velkou cuketu oloupeme, mladší strouháme nahrubo celou, posolíme a chvíli dusíme na troše oleje, aby pustila vodu. Přendáme na cedník a vodu slijeme. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme okapanou cuketu, ochutíme a dusíme.
Obměna: Dusit cibulku na slanině a přidat nas trouhané jablko a kapku bílého vína anebo dát místo obyčejného octa vinný anebo namísto kmínu provensálské koření.
Cuketa v parmazánském těstíčku (Š)
4 cukety, na těstíčko: 2 vejce, trochu kondenzovaného mléka Tatra, 2 vrchovaté PL parmazánu, polohrubá mouka, 1/4 prášku do pečiva, olej, sůl.
Neloupané cukety nakrájíme po délce na centimetrové plátky, osolíme a obalujeme v těstíčku (parmazán lze nahradit i jiným výrazným strouhaným sýrem) a smažíme na oleji. Hotové můžeme dát na chvíli na mísu a přikrýt talířem, aby změkly. Podáváme s tatarskou omáčkou a salátem, případně s bramborem.
Lizebab (Š)
4 mladé cukety, 200 g tvrdého sýra, 4 vejce, 4 PL rýže, 100 g másla, pepř, sůl.
Rýži napůl uvaříme ve slané vodě, prolijeme studenou vodou a necháme okapat. Cukety oloupe me, nahrubo nastrouháme a necháme odstát, aby se zbavily vody. V míse smícháme žloutky, předvařenou rýži, strouhaný sýr, cukety, pepř, sůl a nakonec sníh z bílků. V pekáči rozpustíme máslo, a když začne vonět, rozprostřeme stejnoměrně připravenou hmotu ve vrstvě 2-3 cm. Upečeme a hned podáváme.
Cukeťák (Š)
4 cukety, 2 vejce, 5 PL hladké mouky, trochu mléka, česnek, majoránka, mletý kmín, pepř, sůl.
Cukety oloupeme, nastrouháme, slijeme přebytečnou vodu, přidáme mouku, sůl, vejce a koření, trochu naředíme mlékem a řádně promícháme. Smažíme raději menší placičky, aby se nám dobře otáčely. Do těsta můžeme přidat nakrájenou uzeninu nebo škvarky. |
|
Zobrazeno doposud 366 x.
|
|