|
|
|
HLAVNÍ JÍDLA Z CUKETY I. |
|
| Autor: PetraSluníčko+KVítek02+Toník12 , 17.10.2005 | |
|
Rýže s rajčaty, paprikou a cuketou (H)
1 varný sáček vaporizované rýže nebo 3/4 HR rýže, 4 rajčata, 1-2 papriky, 1 cibule, 1/2 mladé cukety, 1 PL oleje, sůl, dobromysl nebo provensálské koření, zelená nať.
Rýži uvaříme. Můžeme ji vařit spolu s pohankou nebo jáhlami. Drobně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji a přidáme na kostičky nakrájenou papriku a cuketu (mladou cuketu neloupeme). Osolíme a dusíme do poloměkka, stačí několik minut. Vmícháme do horové rýže. Přidáme na kostičky nakrájená rajčata, koření, zelenou nať a promícháme. Podáváme bez další úpravy, či posypané tvrdým nebo balkánským sýrem či polité jogurtovou zálivkou (nejlépe česnekovou).
Pečená cuketa s rajčaty (H)
1 mladá cuketa, 3 větší rajčata, 1 cibule, 4-5 stroužků česneku, petrželová nať, tymián, rozmarýn, sůl, olej, kousek tvrdéh o sýra.
Zapékací misku vymažeme olejem a na dno naskládáme 1 cm silná kolečka oloupané cukety. Osolíme a navrstvíme na ně na kolečka nakrájená rajčata a cibuli. Posypeme rozmarýnem, tymiánem a prolisovaným česnekem, osolíme a poklade me další vrstvou cukety. Osolíme a posypeme prolisovaným česnekem, kořením a strouhaným sýrem. (Stačí tyto 3 vrstvy, ale pokud nám zbývá cuketa a rajčata, navrstvíme je na sebe ještě v další vrstvě obdobným způsobem.) Přikryjeme poklicí a zapečeme v troubě. Podáváme s celozrnným chlebem nebo s uvařenými brambory posypanými petrželovou natí.
Lečo s cuketou (H)
1/2 mladé cukety (klidně víc!), 3 rajčata, 1 paprika, 1 cibule, sůl, 1 -2 vejce, petrželová nať.
Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a papriku. Osolíme, podlijeme trochu vodou (je třeba počítat s tím, že cuketa pustí hodně vody) a dusíme do změknutí, asi 5-7 minut. Vklepneme vejce a mícháme až se srazí. Přidáme na měsíčky nebo na kolečka nakrájená rajčata, nasekanou petrželovou nať, promícháme a necháme 5 minut odstát pod poklicí. Podáváme s celozrnným chlebem nebo s uvařenými brambory.
Obměna: Vejce můžeme vynechat a na talíři zel eninu posypeme strouhaným sýrem.
Zeleninový špíz (H)
1 hodně mladá cuketa (o průměru asi 4-5 cm a délky 20-25 cm), 3 menší rajčata, 2 zelené nebo žluté papriky, cibule, 3 stroužky česneku, 1-2 vejce, pšeničná celozrnná mouka, mléko nebo voda, dobromysl nebo tymián, sůl, olej, k ousek tvrdého sýra, 3 na jednom konci zaostřené špejle.
Cuketu nakrájíme na 1 cm plátky, osolíme a rozložíme na větší prkénko. Připravíme si na kolečka nakrájená rajčata a cibuli a na kostičky nakrájené papriky. Cuketu potřeme po jedné straně prolisovaným česnekem. Napichujeme na špejli střídavě kolečka cukety a rajčat, kousky papriky, cibule a tenčí plátky tvrdého sýra nakrájeného na kostičky. Pozor, aby špejle nebyla delší než pánev, špíz by se nám tam neve šel.
Namočíme z jedné strany do hustějšího těstíčka, které jsme si připravili z vajec, mouky a mléka (či vody), osolili a okořenili dobromyslí (nebo tymiánem). Namočenou stranou dáme špíz na pánev s rozpáleným olejem a na mírném ohni smažíme. Když chceme špíz otočit, lžící polijeme tuto stranu těstíčkam a špíz pomocí konců špejlí otočíme, takto ho otočíme na3x.
Podáváme s vařenými brambory a zeleninovou oblohou. Špíz můžeme polévat jogurtovou omáčkou.
Je to nejen krásné jídlo, ale taky moc dobré a jeho příprava netrvá tak dlouho, jak by to snad vypadalo. Chceme-li připravit špízu větší množství, usnadníme si práci tím, když jej smažíme v troubě na plechu. Pokud nemáme tak malou cuketu rozkrájíme na kousky cuketu větší. |
|
Zobrazeno doposud 546 x.
|
|