| Vánoční štóla z tvarohu (nekynutá) 
 na těsto:370 400 g hladké mouky
 ½ lžičky soli
 1 ½ balíčku prášku do pečiva
 1 balíček vanilkového cukru
 1 lžičku pomerančové kúry
 125 g cukru krupice
 1 ks měkkého tvarohu
 2 ks vejce
 150 g rostlinného tuku na pečení
 1 hrst (50 g) rozinek hrubě nakrájených
 1 hrst (50 g) vlašských ořechů hrubě nasekaných
 
 Kromě toho:
 60 g másla na potření hotové štoly
 50 g moučkového cukru na posypání
 alobal
 pečící papír
 
 Roztopíme rostlinný tuk, necháme ho stranou vychladit. Odložíme si trochu hladké mouky k posypání prkénka, zbytek mouky smícháme dohromady se všemi ingrediencemi, dohněteme ručním šlehačem, až se nám těsto odlepuje od stěn je vláčné.
 Zapneme si troubu na 220°C.
 
 Těsto dáme na moukou posypané prkénko či stůl a rukama z něj vytvoříme silnější placku asi 1 cm vysokou, kterou prvně přeložíme vrchním a spodním dílem do prostředku, a poté ještě jednou přehneme spodní díl do 2/3 směrem nahoru.
 
 Plech vyložíme pečícím papírem a opatrně na něj přeneseme štolu. Dáme ji do trouby a pečeme 10 minut, pak zmírníme teplotu na 160°C a dopékáme dalších 20 minut.
 
 Po upečení štolu za horka potřeme právě rozpuštěným máslem a posypeme vydatnou vrstvou moučkového cukru. Štolu zabalíme do alobalu a necháme ji zcela vychladnout. V chladu ji ponecháme uležet alespoň jeden týden.
 
 
 Poznámka:  
 Rozinek jsem dala 100g, ořechama jsem taky nešetřila. Štóla by měla  v alobalu v chladu vydržet 2-3 týdny. Je mňamková!!! |