Suroviny: 120 dkg hladké mouky 40 dkg práškového cukru 30 dkg vlažného medu 25 dkg změklého másla 4 vejce 2 lžičky mleté skořice 1 lžička anýzu 6-8 ks nového koření 4-5 hvězd badyánu 1 lžička hřebíčku 1 prášek do pečiva vanilkový cukr Lze nahradit i perníkovým kořením od Kotányho příp. citronová kůra.
Mouku, cukr, koření - rozemleté, nebo roztlučené, prášek do pečiva a vanilkový cukr promícháme na vále, přidáme změklé máslo a promícháme.Pak přidáme vlažný tekutý med a celá vejce.Suroviny by měly mít stejnou (pokojovou ) teplotu.
Vypracujeme těsto jako linecké. Vyválíme na stéblo a vykrajujeme tvary. Těsto nerozvalujeme najednou, ale po částech, lehce aby se nepřilepovalo abychom nemuseli zbytečně přidávat mouku. Tím se těsto znehodnocuje.
Vypíchané tvary pokládáme hned na mírně vymazaný plech. Potřeme buď velmi dobře rozšlehaným celým vejcem, nebo jen žloutkem rozšlehaným s 1 lžicí studené vody. Pečeme v předehřáté troubě při 150 stupních C 7-8 minut. Troubu zbytečně neotvíráme.
|