| 
 
 | 
	|  |  | 
| rohlicky na nedeli |  |  |  | Autor: Pavla (Filip+Honzik) , 6.5.2008 |  |  |  |  |             ROHLÍČKY NA NEDĚLI
 
  Ingredience: 500 gramů polohrubé mouky
 špetka soli
 11 lžic vlažného mléka
 kostička droždí
 1 vejce
 1 vanilkový cukr
 3 lžíce moučkového cukru
 250 gramů másla
 můžeme dát muškátový oříšek (špetku) a trošku citr. kůry
 Kvásek: klasika - droždí do misky, zakápneme lžící teplého mléka, lžičkou cukru a nakonec po rozmíchání poprášíme moukou, necháme 10 minut na vzejití.
 Pak ještě jedno vejce na pomazání před vložením do trouby.
 
 Náplň: tvarohová (tvaroh měkký, cukr, žloutek), povidlová (povidla, lžíce rumu), skořicová (lžíce skořice na lžíci cukru), maková.....
 
 Postup:
 Všechny ingredience smícháme dohromady, sůl by neměla přijít do přímého styku s kváskem, vejce by nemělo být studené z lednice, mléko vlahé, spíš teplé. V originále nemá Šárka žádný cukr, krom vanilkového, já jsem dala tři rovné lžíce moučkového. Máslo změklé tak akorát nebo nastrouháme na struhadle, pěkně se pak zapracuje - stejně budeme struhadlo potřebovat pro citr. kůru
 Těsto dáme na teplé místo vykynout, čím déle, tím lépe. Ale hodinka postačí. V půlce času prohněteme, do těsta dostaneme vzduch, poprášíme moukou a zase necháme kynout.
 Po vykynutí rozdělíme těsto na šest bochánků.
 Každý z nich vyválíme do velikosti mělkého talíře a rozdělíme na osminky - do každé části dáme náplň (makovou, povidlovou, tvarohovou, skořicovou...)
 Pak směrem od okraje zarulujeme rohlíček ke středu.
 Nakonec zahneme rohy.
 Potřeme vajíčkem a dáme péct.
 Dobrou chuť
 
 
 
 |  |  Zobrazeno doposud 504 x. |  |