|
|
|
Svíčková |
|
| Autor: listo-padky , 10.9.2007 | |
| Svíčková Ve středu si naložíš maso(bud vepřové-plecko,kotlete kýta nebo hovězí nebo králíka)pravou svíčkovou neber-je to moc drahé.Stačí ti kolem kila masa.Maso umyješ,osolíš,nakrájíš si na kolečka nebo kostičky kořenovou zeleninu-2 petržele,2 mrkvepůlku menšího celeru a kousek cibule.Já si kupuju i mraženou zeleninu pod svíčkovou.Dáš všechnu zeleninu do misky,přidáš k tomu 3 bobkové listy,3 kuličky nového kořenía čtvrtku lžičky t tymiánu.To koření s tou zeleninou promícháš.Do kastrolu dej na dno polovinu zeleniny,na to polož osolené maso a vysip na něj zbytek zeleniny.Do hrnku si nalej menší polovinu octa,dolej vodou a tímto lákemzalej zeleninu s masem.Přiklop pokličkou,šoupni do ledničky adruhý den(čtvrtek)maso otoč spodkem nahoru aby sepěkně v tom láku rozleželo z obou stran.V pátek vyndej maso z kastrolu,ober z něj nalepenou zeleninu a odlož si ho na misku nebo prkénko.Do menšího kastrůlku dej kousek másla,rukou vyber z toho láku všechnu zeleninu,dej jí do toho kasrůlku s máslem a na sporáku to trochu podus(asi 5 min.)-musíš pořád míchat.Potom to vypni nasyp všechno do kastrolu nebo pekáče,můžeš ten kastrůlek trochu promít vodou a taky to vylej do pekáče na tu zeleninu polož maso a nalej na to tolik vody kolik chceš mít omáčky,zapni troubu a peč 2-2,5 hod.Ke konci pečení se ti dost vypeče voda,tak jí dolej(teplou).Když se ti zdá že je maso měkké,tak vypni troubu a do druhého dne si svíčkové nevšímej.V sobotu z omáčky vyndáš maso,odložíš si ho na prkénko nebo talíř a všechno to,co ti zbylo v pekáčku rozmixuješ,připrav si kastrol ve kterém omáčku doděláš,dej na ní cedník a vždycky ten rozmixovaný díl nalej do kastrolu přes cedník-zachytí se ti v něm zbytky koření.Když máš všechno rozmixované tak dej kastrol s omáčkou na sporák,přidej 2 lžičky cukru,uveď do varu,v hrnku si rozmíchej asi 4 lžíce hladké mouky s vodou a když se ti omáčka začne vařit,tak za stálého míchání přilévej mouku s vodou až omáčka zhoustne.Nakonec přidej smetanu,ještě chvilku povaříš,vypneš sporák,omáčku ochutnáš a buď osolíš nebo osladíš cukrem nebo okyselíš octem.Maso si nakrájíš na plátky a dáš do hotové omáčky.To rozmixování a dodělání omáčky můžeš udělat i v neděli ale omáčka je lepší když se nechá jeden den rozležet.Dobrou chuť!!!!!!
Nepravá svíčková od kámošky,ale ještě jsem jí nedělala
1 větší cibule zpěnit na oleji,za chvíli dát zeleninu(petržel,celer,mrkev),přidat asi 5 bobkových listů,asi 10 kuliček nového koření,špetka pepře,trochu soli,položit na to naklepané plátky masa a necháme dusit.Za delší dobu dát trochu octa až maso bude měkké tak se vyndá,vyndají se i bobkové listy a může se vyndat i nové koření.Zeleninu dát do mixéru a hodně rozmixovat popř.se může dolít voda,aby bylo více omáčky.Potom vlít zpátky do hrnce,přidat zpět maso taky do hrnce,přidat vodu,chvíli povařit a pak dochutit solí a octem nebo cukrem,nalít do hrnce smetanu ke šlehání míchat a hned vypnout plyn.Pokud je řídká tak dát trochu hladké mouky s vodoua zahustit(ale to zas při varu)Dobrou chuť!!!!§ |
|
Zobrazeno doposud 363 x.
|
|