| 
	| 
	
	
 |  
Přehled výskytu vitamínů a minerálů v potravě |  
 |  
| Autor: Baruschka , 6.10.2006 |  |  
 |  
 
 
 Vitamín  | 
 Účinek v organismu  | 
 Nedostatek  | 
 Zdroje v potravě  | 
|---|
 
 
 B1 (thiamin)  | 
 proti zánětu nervů, látková přeměna cukrů, růst, nervové a svalové funkce  | 
 poruchy nervového systému, poruchy koordinace, nechutenství, únava, snížená koncentrace  | 
 celozrnné pečivo, pšeničné klíčky, otruby, těstoviny, rýže, vepřové a rybí maso, játra, ledviny, vejce, ořechy, fazole, hrášek, kapusta, ryngle  |  
 
 B2 (riboflavin)  | 
 buněčné dýchání, podpora růstu a tělesné hmotnosti  | 
 poruchy růstu, kožní změny  | 
 pivní kvasnice, pšeničné klíčky, mléko, sýr, vejce, játra, ledviny, paštika, kakao, čokoláda, sója, houby, brokolice, špenát  |  
 
 B6 (pyridoxin)  | 
 Metabolismus nenasycených mastných kyselin, cukrů a bílkovin, krvetvorba, antitoxický účinek  | 
 poruchy růstu, chudokrevnost  | 
 rybí, kuřecí, vepřové maso, játra, brambory, sója, celozrnné pečivo, banány  |  
 
 B12 (cyanokobalamin)  | 
 posiluje organismus, udržuje zdravý nervový systém, krvetvorba  | 
 chudokrevnost, nervová onemocnění  | 
 rybí, kuřecí, hovězí, vepřové maso, mušle, krevety, játra, ledviny, mléko, sýry a vejce  |  
 
 B13 (kyselina orotová)  | 
 metabolismus a uchování vitamínu B12  | 
 mléko, syrovátka, kořenová zelenina  |  
 
 C (kyselina askorbová)  | 
 posiluje obranyschopnost i výkonnost organismu, protizánětlivý účinek, působí na stav cévní stěny, tvorbu hormonů nadledvin, tvorbu nervových přenašečů, ve vyšších dávkách chrání buňky před tvorbou volných radikálů (antioxidační účinek)  | 
 únava, oslabení imunitního systému, snížená duševní a tělesná výkonnost  | 
 citrusové plody, rybíz, jahody, zelená paprika, rajčata, brokolice, šípky, brambory, papája, česnek  |  
 
 E (tokoferol)  | 
 antioxidační, regenerační účinek, posiluje odolnost  | 
 poruchy prokrvení, poruchy vývoje a metabolismu ve svalech  | 
 celozrnné pečivo, obilné klíčky, rostlinné oleje, sója, ořechy, boby, mrkev, kapusta, kopřivy, ostružiny, avokádo, maso, tučné ryby, žloutek  |  
 
 D (kalciferol)  | 
 vstřebávání vápníku, rovnováha vápníku a fosforu, tvorba zubů a kostí  | 
 osteomalácie u dospělých, u dětí křivice, zpomalený růst  | 
 rybí tuk, tučné ryby (tuňák, sleď, losos, sardinky), játra, mléko, sýry, žloutek, kakao 
  sluneční záření aktivuje vitamín D  |  
  |  
	
  |  
 
Zobrazeno doposud 976 x. 
 | 
 |