Přehled minerálů a vitamínů v potravě II |  
 |  
| Autor: Baruschka , 6.10.2006 |  |  
 |  
 
 
 Minerály  | 
 Účinek v organismu  | 
 Nedostatek  | 
 Zdroje v potravě  | 
|---|
 
 
 Hořčík (Mg)  | 
 metabolismus vápníku a fosforu, nervosvalový přenos, růst, aktivace enzymů  | 
 křeče svalů, třes, deprese, hubnutí  | 
 kakao, pšeničné klíčky, sója, fazole, hrách, boby, ořechy, mandle, rozinky, kokos, otruby, rýže, těstoviny, celozrnné pečivo, jablka, fíky, banány, avokádo, olivy, špenát, ryby, maso, mléko  |  
 
 Selén (Se)  | 
 působí zároveň s vitamínem E antioxidačně, posiluje imunitu  | 
 chronická únava, svalová slabost  | 
 játra, ledviny, mozek, brzlík, ryby, korýši, ořechy, celozrnné pečivo, kukuřice, cibule, droždí  |  
 
 Zinek (Zn)  | 
 metabolismus nenasycených mastných kyselin, růst, imunitní reakce  | 
 padání vlasů, kožní vyrážky, špatné hojení ran  | 
 játra, ledviny, ryby, korýši, maso, sýr, celozrnné výrobky, semínka slunečnice, vejce, listová zelenina  |  
 
 Mangan (Mn)  | 
 metabolismus tuků a cukrů, využití vitamínu C, růst kostí  | 
 porucha metabolismu tuků, pokles hmotnosti  | 
 celozrnné pečivo, pšeničné klíčky, ořechy, kořenová zelenina, hlávkový salát, špenát, borůvky, jahody, ořechy, čaj  |  
 
 Měď (Cu)  | 
 antioxidační a detoxikační funkce, lepší využití železa  | 
 poruchy krevního obrazu  | 
 rybí maso, humry, ústřice, vnitřnosti, fazole, rozinky, švestky, mléko, rýže, otruby, cukr, mouka, kakao, ořechy, olivy, houby  |  
 
 Železo (Fe)  | 
 zásobení organismu kyslíkem, součást hemoglobinu a některých enzymů, imunitní systém  | 
 anémie, únavnost, náchylnost k infekci  | 
 červené maso, vnitřnosti, ústřice, celozrnné pečivo, vejce, čočka, sója, boby, fazole, kedlubny, kapusta, hlávkový salát, brokolice, pažitka, kokos, rybíz, švestky, avokádo  |  
 
 Vápník (Ca)  | 
 pevnost kostí, nervosvalová vzrušivost 
  denní dávka 800 - 1000 mg  | 
 lomivost kostí, bolesti, tetanie, hormonální poruchy  | 
 mléko, mléčné výrobky, sýr, tvaroh, mák, ořechy, sója, žloutek, mořské ryby, sardinky, kakao, kapusta, špenát, brokolice, petržel, pórek, pažitka, mrkev, fazole, citrusové plody, datle, brusinky, avokádo, olivy, kokos, mandle  |  
 
 Fluor (F)  | 
 odolnost kostí a zubů  | 
 kazivost zubů  | 
 žitný chléb, rýže, špagety, hovězí maso, čaj, káva, mrkev, meruňky  |  
  |  
	
  |