200ml vody 50ml lněného semínka 100ml pohanky 25g droždí 100ml vody 25g másla nebo rostlinného tuku 25ml melasy(sirupu) - nedala jsem 1/2 PL octa 1KL soli 1/2 KL chlebového koření (postačí drcený kmín) 400g červené Finax
trochu oleje na potření
200ml vody přivedeme k varu, zalejeme jí lněné semínko a pohanku. Zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme bobtnat, dokud nebude směs vlažná. Potom přidáme 100ml vlažné vody, droždí a rozmícháme. Dodáme zbylé suroviny a vymícháme hnětačem alespoň 5 minut. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout. Potom vytvarujeme šišku chleba, vložíme na plech s pečícím papírem a opět necháme kynout. Troubu předehřejeme na 225°a pečeme cca 35 minut. Ihned po vyndání z trouby potřeme lehce olejem. |