Nedělní žemle
1 lžice psylia 400 ml vlažné vody 500 g světlé mouky (Jizerka) 1 balíček sušeného droždí 1 lžička cukru 1 1/2 lžičky soli 30 g měkkého másla 1 lžíce ovocného octa semínka nebo mák na posypání
Psyllium nechat nabobtnat ve vodě asi 10 min. Mouku smícháme s droždím, cukrem a solí. Uhměteme těsto s psyliovou vodou, otem a máslem. Těsto by se nemělo lepit na mísu. Případně přidáme trochu mouky.
Tvožíme 12 žemlí, které necháme vykynout v mírně předehřáté troubě s mokrou utěrkou. (Troubu krátce zahřít na 50°C, vypnout, aby schladla na cca 35° C, nad mísu dáme mřížku a na ní mokrou utěrku.) Pečeme na 225°C asi 30 minut. |