Rady nad zlato
Protože jsem pořád chtěla vědět, jak co nahradit, myslím jak nahradit v bezlepkovém to, co je běžně v lepkovém, tak jsem poprosila mou kamarádku, která je ve styku s pekaři a cukráři aby mi odpověděla co jak nahradit a zároveň i poradila náplně do oplatek Ty už jsem zveřejnila v receptech.
Lecitin nahrazuje žloutek.
Aby se sušenky nesypaly, zkus dát trochu méně tuku.
Syrovátka zvláčňuje těsto, prodlužuje jeho trvanlivost a také ho mírně okyseluje. Používá se hlavně na pečení chleba. Množství se dává podle receptury - sušená asi 3-5% na kilo mouky. Na zvláčnění je dobré do těsta přidat ve slupce uvařenou a najemno nastrouhanou brambory - je to déle čerstvé( mám osobní zkušenost, funguje to ). Prý je dobré zadělávat chleba podmáslím ( jmenuje se to přímo podmáslový chléb ) a tam je dávka 200ml podmáslí na kilo mouky.
Melasa a glukózový sirup je to samé ( v podstatě ).
|