KAŠE
1) Bezlepkové (rýžová, jáhlová, kukuřičná, pohanková, amarantová) - s těmito začínáme 2) S lepkem (špaldová, ovesná, žitná…)
LEPEK - na zavádění potravin obsahujících lepek se názory dosti liší, oficiálně se dnes doporučuje zavést je již od 6. měsíce s ohledem na tvrzení, že pozdější zavedení lepku do stravy ztíží odhalení případné nesnášenlivosti (strava již je v 1 roce příliš pestrá).
Každopádně je i lepek počítán mezi alergeny a existuje vedle celiakie (nesnášenlivost lepku) i alergie na lepek, která je zase dávána do souvislosti s jeho časným zavedením do stravy – proto by nikdy neměla být potravina s lepkem podána dítěti mladšímu půl roku !!!
Někdo tak začíná s kašemi bezlepkovými a pak zařazuje i tyto, někdo čeká s zařazením lepku až po dovršení minimálně 8 měsíců, případně jednoho roku - podle tvrzení některých alergologů trávící soustava dostatečně dozraje a nepropustí již do organizmu tolik alergenů.
Pozn.: Nesnášenlivost lepku údajně způsobuje tzv. Keltský gen - takže je to choroba vrozená a pozdější podání lepku jí nezabrání. V Irsku jsou dědiny, kde celiakií trpí 8 z 10 obyvatel. My to tu vlastně máme jen jako vzpomínku na migrování národů.
Pokud nebudeme vařit kaše přímo z rýže, jahel… ale ulehčíme si práci a ušetříme čas… pořídíme ty instantní (zarputilí zastánci přirozené stravy prominou). POZOR NA SLOŽENÍ !!! Jako kojící maminky kupujeme ty nemléčné a bez přídavku cukru.
V prodejnách zdravé výživy můžeme nalézt i kaše v BIO kvalitě či jemně mleté ovesné vločky ze kterých se kaše připravuje velice rychle a jednoduše.
Mléko při přípravě kaše nahradíme kojeneckou vodou, kterou převaříme a necháme zchladnout aby byla teplá a né vařící (horká voda ničí vitamíny). Ty nejvzornější z nás použijí vlastní mlíčko, stačí jím miminku kaši jen trochu ochutit, není ho třeba odstříkávat a pak mlíčko znovu ohřívat (je to časově náročné a ohřátím nějaký ten vitamín také zničíme).
Kdy kašičku podávat ??? Jednou denně, většinou večer, aby děťátko lépe spalo a míň se budilo (což někdy funguje, někdy bohužel ne).
SLADIDLA
Snažíme se vyhnout jakémukoliv doslazování, z vlastní zkušeností musím říct, že to skutečně není třeba.
Kyselé ovoce osladíme například přidáním kousku banánu.
Někdo radí použít v případě nutnosti k doslazování během prvního roku hroznový cukr.
Po zavedení lepku do stravy mi byl však obecně doporučen slad (polysacharid).
Med v prvních 2 letech života dítěte raději nepoužívat – velký alergen. |