MASO
Téma dosti diskutované…
Maso doporučuje Petr Fořt po devátém ukončeném měsíci, ale nejlépe až po jednom roce. Některé zdroje uvádí sedmý měsíc, většina ale až 8.-9. měsíc.
Někdo doporučuje začít vývarem a maso zavést do stravy až o chvíli později.
Stejně jako na počátek zavádění masa do stravy kojence se názory liší i na to jak často se má maso v jídelníčku dítěte vyskytovat. Aktuálně se hovoří o tom, že by maso mělo být zaváděno ihned po zavedení zeleninového příkrmu jako přídavek k němu. Mělo by být podáváno každý den, respektive by mělo být jeden den týdnu nahrazeno vaječným žloutkem.
Vhodné druhy: drůbeží (kuřecí, krůtí), králičí
později - hovězí, telecí, jehněčí Rybímu masu se u atopických dětí v prvním roce vyhneme. U ostatních dětí vyzkoušíme naše druhy a pak i mořské.
Přednost dáváme masu ze zvířat chovaných v BIO chovech a nebo pátráme po spolehlivých domácích pěstitelích.
Jak masíčko připravovat???
Z čerstvého masa odstraníme kůži, případně tučné části, nakrájíme je na kousky o velikosti zhruba 2cm (rychleji se uvaří), dáme do trošky vody a uvaříme do měkka. Rozmixujeme s trochou vývaru a dáme zmrazit do ledovacích tácků. Jedna kostka = jedna porce. Doporučená denní dávka v 7 – 8 měsících je 15-20g, tj.zhruba dvě kávové lžičky.
POZOR!!! Maso a vařený žloutek obsahuji stejné množství proteinu, děťátku tedy stačí jedna z těchto dvou variant.
VAJEČNÝ ŽLOUTEK
Pro alergiky není v prvním roce vhodný - vyloučíme i všechny potraviny vejce obsahující (pečivo…).
Pro ostatní jak na to: Vejce vaříme 10 minut... natvrdo, žloutek vyjmeme, rozmačkáme a zamícháme do zeleniny. V 6 měsících stačí polovina žloutku 1 x týdně. Začneme několika drobečky, abychom odhalily připadnou alergii. V 9 měsících může miminko sníst žloutek celý. POZOR! S vaječným bílkem, který vyvolává prudké alergické reakce, počkáme až bude mrňouskovi jeden rok (u alergiků raději 2 roky).
PŘÍLOHY
BRAMBORY
Trochu rizikové pro svůj vysoký obsah škrobu, který může některé děti alergizovat. Hůře stravitelné, hodně bramborožravé děti dost přibírají. Začala bych s nimi později a do vody vždy přidávala trochu mletého kmínu (neutralizuje solenin). Staré brambory před použitím hodinu máčejte ve vodě a tu potom vylijte. Brambory jsou jedna z mála potravin, které se nedají zamrazit pro pozdější použití… opravdu to potom není k jídlu. |