Špenátová polévka
zmrazený špenát
cibule
olej, hladká mouka, mléko
sůl, pepř, česnek
Nadrobno pokrájenou cibuli lehce osmahneme na oleji, zasypeme hladkou moukou a umícháme světlou jíšku. Do jíšky vlejeme mléko (1-2,5 dcl podle plánovaného množství polévky) a za stálého míchání uvaříme hustý bešamel. Měl by vřít 20 minut, ale to byste u toho museli pořád stát a míchat, takže nabízím jinou variantu. Do bešamelu vložíme zmrazený špenát (tak 1/2-2/3 balíčku, jinak je polívka moc zelená) a mícháme, dokud se špenát nerozmrazí. Dolijeme vodou na požadované množství polévky a teď teprve necháme 15-20 minut vřít, polívka je už řídká a míchat se musí jenom občas. Trochu tím dlouhým varem zmasakrujete ten špenát, původně se měl dát až do hotové polívky a vařit jenom do rozmražení, ale tomu zmraženému protlaku se stejně už moc ublížit nedá. Nakonec dosolíme, případně dopepříme, polévce dodá pikantní chuť i eventuelní stroužek rozmačkaného česneku.
Polévka je hustá, hutná a výživná, i když hustota záleží na množství mléka, bešamelu a špenátu.